Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Лингорски: Българската банка за развитие ще подкрепи фирмите чрез търговските банки

Илия Лингорски
Снимка: БГНЕС

„Силното в пакета, предложен от правителството, е че Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепи фирмите чрез търговските банки. Отдавна имаме сътрудничество с тях особено през Националния гаранционен фонд. Групата на ББР се разви дотам, че да имаме в момента пълния набор дъщерни дружества и инструменти, с които да бъдем в услуга на търговските банки и бизнеса". Това коментира пред БНР главният икономист на ББР Илия Лингорски.

Той обяви, че банката е стартирала програма по гаранционна схема с Европейския инвестиционен фонд, която ще предлага кредити на стартиращи компании в размер до 25 000 евро.

„Целият ни екип е ангажиран за привеждане в ход на мерките, които правителството ни възложи“, подчерта Лингорски в предаването „Нещо повече“.

Той коментира и призива, отправен по-рано през деня от вицепремиера Томислав Дончев – банката да обясни кредит от 75 млн. лева, отпуснат на фирма, която няма дейност и активи, които да обезпечат такова задължение:

„Това е кредит в подготовка от доста време за компания, дългогодишен клиент на банката. Миналата година компанията успешно е приключила подобен проект и е изплатила всичките си задължения. Това е проект, който не е свързан с увеличението на капитала на банката, с мерките, които правителството обяви. Това е проект, който ще позволи на две български банки да освободят портфейли на кредитори, които не обслужват свои задължения, а това ще освободи ликвидност в тези банки. Така те ще засилят кредитната си дейност, а техните кредитополучатели, които не са изпълнявали задълженията си, ще могат да предоговорят по-благоприятни условия“.

Интервюто с Илия Лингорски можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна