Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се надява, че днес ще бъде одобрен европейският пакет икономическа помощ

Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на икономиката Питър Алтмайер заяви, че очаква по-късно в четвъртък министрите на финансите на Европейския съюз да постигнат напредък по споразумението за "корнавирусен" икономически спасителен пакет от 500 милиарда евро.

През продължилата 16 часа видеоконференция през цялата нощ във вторник до сряда сутринта министрите от еврозоната, известни като Еврогрупа, не успяха да се споразумеят за това как трябва да бъдат подпомогнати европейските икономики, засегнати от коронавирусната пандемия.

Предстои министрите да се съберат отново в 18:00ч. българско време в четвъртък.

"Важно е днес да вземем това решение за 500-те милиарда евро, които се обсъждат - това е невероятно голяма сума пари, която бихме могли да използваме, за да помогнем на много хора, особено в най-тежко засегнатите страни като Испания и Италия“, посочи Алтмайер за германското радио Deutschlandfunk, предаде Ройтерс.

"Имам увереност, че немският министър на финансите Олаф Шолц, заедно с френският му колега Брюно льо Мер могат днес да прокарат това решение и всички заедно работим върху това", добави той.

В сряда Олаф Шолц каза, че министрите на финансите почти са постигнали, "но не напълно" споразумение и се надява сделката да бъде сключена преди католическия Великден (преди 12-и април).

Съществуващите обаче разделения засега попречиха на сключване на сделка между южните държави на ЕС, водени от Италия, които настояват за общи мащабни мерки като емитиране на съвместен дълг, добил известно като "корона облигации", и Нидерландия, действаща като опора на фискално консервативния европейски север, която призовава за повече сдържаност и тясно фокусирани мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна