Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Не съм настоявал за системата за разпределение на делата

Снимка: БГНЕС

Аз не съм настоявал за тази система по абсолютно никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал няма нито един факт

Това каза за БНР Христо Иванов - съпредседател на „Демократична България“ и бивш министър на правосъдието в коментар за пробивите в системата за случайно разпределение на делата. Той изтъкна:

„Тази система е приета на заседание на ВСС на 7 май 2015 година, единодушно. И не просто единодушно, а с участие на Сотир Цацаров. Тоест, г-н Цацаров е гласувал „за“ тази система. Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015-а година може да си спомни какви бяха отношенията между мен, мнозинството на ВСС и Цацаров. Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск, в резултат на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било, е абсолютна пародия. Това, което наблюдаваме, е една Гьобелсова саморазправа с всички неудобни на главния прокурор чрез абсолютно умишлени лъжи".

Според Иванов настоящият главен прокурор Иван Гешев цитира имена, но не и факти. Той допълни, че не се е интересувал каква ще е новата система и не е препоръчвал специалисти за разработването ѝ. Старата система обаче доказано е била "пробита", заради което подмяната ѝ с "постоянно и цялостно решение" била наложителна:

"В името на това постоянно и цялостно решение, ние бяхме или 3,6 милиона лева на ВСС да изгради цялостна електронна деловодна система на съдилищата, в рамките на която да има и трайно решение, сигурно, за случайното разпределение на делата. Това трябваше да стане до 2017 година. Имаше пари, ясно е, че това беше задължение на ВСС. Имахме пътна карта с абсолютно конкретни параметри, в които трябваше да влязат. Големият въпрос е защо това не е станало. Сегашната система беше внедрена като временно решение, което трябваше да трае три до шест месеца. Нали разбирате, че това изобщо не беше важна тема за мен. Важната тема, за мен, беше ВСС да получи всички условия да въведе цялостна електронна система и да преминем към електронно правораздаване. Ако го бяхме направили това, сега съдебната система нямаше да е спряла".

Иванов призова за оповестяване на договора с фирмата и каза, че това не се прави, защото ще стане ясно, че този договор не е с Министерството на правосъдието, а с ВСС и "трайно поддържа и други системи на съдебната власт". Иванов припомни, че главният прокурор го е посочвал пред медиите и като виновник за теча на данни от НАП и за срива в Търговския регистър, но нищо не е било доказано:
"Започвам да се чувствам като дигиталния демон на прокурорската република", пошегува се той. 
"Вместо главният прокурор да лее Гьобелсова пропаганда, би трябвало аз да съм извикан и да давам обяснение, да има обвинителен акт, в който тези неща да бъдат доказани. Така работи прокуратурата, ако говорим за прокуратура. Само че господин Гешев се е превърнал отдавна в политически играч и държи цялата прокуратура и цялата правосъдна система заложник на безумните си политически действия".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!