Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анета Попиванова: Майчината кърма осигурява най-сериозната защита спрямо респираторни инфекции

В условията на пандемия е нужно разумно отношение без паника и страх. Ако майката е носител на коронавирус, трябва да продължава да изцежда кърма за бебето при спазване на всички противоепидемични мерки

Д-р Анета Попиванова
Снимка: Архив
Грижата за най-малките - новородените и кърмачетата, е предизвикателство за много от родителите в условия на пандемия от коронавирус. За съвети и препоръки към тях потърсихме д-р Анета Попиванова, педиатър-неонатолог, началник на Физиологичното отделение в Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“. С нея разговаряме за значението на кърменето, за поведението на майката в случай на инфекция с коронавирус, за ролята на различните хранителни добавки, значението на ваксинацията, както и за цялостната грижа за бебето в дома по време на извънредната ситуация в страната. Предизвикателствата пред всички са от най-различен характер и са много остро поставени, посочи специалистът:

"Това, което е важно за родителите в този момент е максимално да запазят спокойствие и да се опитат да бъдат максимално разумни в своите действия - да спазват препоръките, които ни се дават ежедневно, но и да имат предвид, че информацията, която се споделя е основана на медицински доказателства и трябва да бъде прецизирана, особено за децата, които са изложени на сериозен риск. По отношение на новородените бих казала, поне към момента, тъй като медицинската информация се натрупва непрекъснато и се споделя в международната медицинска общност, това, което знаем е, че този вирус не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва да имаме много сериозна грижа по отношение на майките и има международни препоръки, тогава когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели в лека форма и когато са заболели по-тежко".


Майчината кърма осигурява най-стабилната, сериозна и добра защита спрямо респираторните инфекции в ранната детска възраст - до тогава, докато бебето се кърми. Затова при всички случаи майката трябва да опита да осигури на детето кърма, а когато не е в състояние, да се създадат такива условия, че тя да изцежда кърма и я дава на нейното бебе. Това са препоръките, по които всички международни авторитети са единни. Това са и препоръките към родилките или към жените, на които предстои да раждат, посочи специалистът. В условията на епидемия от коронавирус, поведението на майката и контактът й с новороденото се определя в зависимост от нейното състояние:

"Ако майката е носител на вируса, трябва да спазва всички противоепидемични мерки - да мие ръцете и гърдите със сапун и вода преди и след кърмене и да носи маска по време на кърменето.  Добре би било някой друг да се грижи за бебето, така че тя да може да почива и да може да преодолее инфекцията по-леко. Същите са препоръките и тогава, когато развива инфекция в лека форма. Тогава, когато тя не се чувства добре и има висока температура, трябва да бъде изолирана от своето дете, но да продължи да изцежда кърмата, като това трябва да става с маска и стерилизирана помпа, като изцеденото мляко трябва да се дава от някой друг на бебето.

Децата могат да се заразят след раждането

Може да ги заразят хора, които са носители на вируса или са в процес на развиваща се клиника.

"Колкото по-малко хора контактуват с това бебе, толкова по-добре. Не е сега времето да се посещават новородените или бебетата на няколко месеца по домовете. Въпросът е на разумно отношение, без паника и страх".

Специалистът посочи, че не е добре при висока температура майките-кърмачки да приемат някои антипиретици (съдържащи метамизол или ацетилсалицилова киселина, бел.ред.). Преценката за лечението трябва да бъде на специалист, в никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение, предупреди д-р Попиванова. При недостиг на кърма приемът на медикаменти за стимулиране на синтеза й е краен подход.

"Първо трябва да се изясни дали действително кърмата е недостатъчна, да се прецени как наддава бебето, колко суче и какво може да се направи по естествен начин да се повиши количеството на кърмата. Най-естественият начин е като се увеличат броят на кърменията и броят на изцежданията. Празната гърда прозивежда мляко, а при пълна гърда производството на мляко намалява".


Размяната на кърма  не е препоръчителна

Макар и коронавирусът да не преминава през нея, има други вируси, които притежават тази способност, предупреди специалистът. Д-р Попиванова посочи, че след края на първия месец на бебето то трябва да се извежда навън - първо трябва да постои в помещение с отворен прозорец, след това и на терасата, като  времето трябва да се увеличава постепенно. Това е част от общия процес на закаляване на детето и не бива да се изпуска, дори и семейството да си стои вкъщи.

Хранителните добавки са нож с две остриета и всяка от тях може да нанесе и вреда, когато се приема в неподходящо количество или период от време. Не бива да считаме имуностимулаторите за панацея, по-добре е майките да разчитат на храни, които ще им осигурят необходимите вещества. Специалистът посочи, че бразилският орех например има много голямо количество селен и може да се приемат по 1-2 ореха на ден.

С имунната система не бива да си играем

Не бива да я тласкаме в посока, за която предполагаме, че е добра, без да знаем какво ще се случи, предупреди д-р Попиванова. Тя препоръчва кърмачките да приемат витамини, предназначени за кърмачки. По отношение на приема на витамин  D също има определени индикации - какъв е бил витамин D статусът на жената преди раждането, защото витаминът се натрупва в тялото на жената в края на бременността и преминава след това в кърмата в малки количества. Затова е добре кърмачетата да приемат витамин D след 3-тата седмица от раждането, но количеството зависи от храненето му и конкретния случай. То трябва да се определя от неговия лекар, посочи педиатърът.

По отношение на противотуберкулозната ваксина (БЦЖ) специалистът посочи, че според международните експерти в страните, в които имунизационният календар я включва в първите дни след раждането и след това има реимунизации в детството, се наблюдава по-малка честота на инфекциите с коронавирус. Все още обаче е рано да се правят изводи, необходимо е данните да се обобщят след края на пандемията, смята д-р Попиванова. По думите й, това е един допълнителен аргумент срещу въздържанието на родителите да ваксинират бебетата в родилния дом.


Още от съветите за храненето на новородените, за поведението на майките при недостиг на кърма, за превенцията от зараза и за необходимостта от ваксинация - чуйте в интервюто с д-р Анета Попиванова!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!