Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание "Виж" ще продължи да излиза онлайн

Камелия Величкова: Медия за култура е кауза, сегашният момент ни прави по-креативни

Рисунка на Андреа Попйорданова
Снимка: Списание „Виж“

Как при кризисната ситуация заради коронавируса оцелява едно безплатно списание за култура? "Виж" е независимо печатно издание. За 8 години то се превърна в разпознаваема платформа, която свързва творческата общност и нейната публика. Пандемията от Covid-19 засегна творческите индустрии и проекти.

"Въпреки това, аз смятам, че тези промени могат да бъдат една възможност и трябва да бъдат такава за нас, защото за нас издаването на списанието и въобще поддържането на медия за култура е кауза, в която ние от дълги години вярваме и отстояваме и влагаме много любов в работата си. Това, че сме независима медия всъщност ни позволява да бъдем по-гъвкави в този момент и да подходим по-креативно към ситуацията", каза в предаването "Хоризонт до обед" Камелия Величкова, създател на списание "Виж".

Въпреки затруднението в намирането на реклама и невъзможността да се разпространява, създателите на списанието ще потърсят други начини да продължат да съществуват. 

"Всъщност сме много щастливи, защото последните дни имаме много голяма подкрепа от цялата творческа общност и от читателите на "Виж". Ние издаваме списанието от 8 години и за цялото това време сме много благодарни, че сме събрали много приятели и читатели, които в този момент ни подкрепят. В момента подготвяме едно онлайн издание, което, макар че е виртуално, е на път да се превърне в едно от най-добрите издания, които сме правили досега", допълни Камелия Величкова.

Всеки брой на списанието е тематичен и този не прави изключение. В него са събрани различни творчески интерпретации на ситуацията, в която се намираме в момента, на времето, в което живеем.

"До момента сме получили над 50 творби на различни автори, някои от които са утвърдени, световни имена, други са съвсем начинаещи. Например най-малкият ни участник е на 12 години, изпратил невероятни картини", изтъкна основателят на списанието. 

Мисията на списание "Виж" е да дава поле за изява на талантливи художници, фотографи, писатели, поети.

"Искаме точно в този труден момент да ги подкрепим, да покажем работата им и да покажем колко е важна културата за запазването на духа", подчерта Величкова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна