Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота сутрин в Мъглиж

БНР Новини
Снимка: Община Мъглиж

За Мъглиж се носи легенда, която е описана и в книгата на Николай Вапирев „Сборник статии и материали за историята на град Мъглиж“.

Според преданието, когато турците отишли да превземат земите около днешното градче, в района действал Янко войвода.

В околността имало стар манастир, който се явявал единственото убежище за българите. Турците успели да намерят криещите се, разрушили стените на манастира и убили и отвлекли много хора. Сестрата на Янко войвода – Борилица, също била отвлечена. По това време войводата и неговата дружина не били в района. 

Щом се завърнали и Янко научил какво се е случило със сестра му, тръгнал с дружината да я търси. Една нощ войводата и хората му успели да проникнат в лагера на турците и освободили българката.

Поради наличието на гъста мъгла османците се объркали и започнали да се бият помежду си. Много малка част от тях останали живи. Мястото на боя било наречено Мъглиж.

През 1869 мъглижани основават първото селско читалище в България. През 1877 г. Мъглиж наброява 400 български къщи. След Освобождението градът се разширява до 1500 къщи и 5000 жители.

Още за историята и съвремието на градчето можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.