Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: Не става дума за дискриминация във "Филиповци" и "Факултета"

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

"Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, апелирам да се подкрепят тези мерки". Това заяви пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар на създалото се напрежение в двата столични квартала "Филиповци" и "Факултета".

Кметът Фандъкова подчерта, че мерките са наложени заради големия брой заразени с Covid-19 в тези квартали: "Открити бяха семейни огнища на заразата, които имат много голям брой контактни лица", посочи тя.

Тя коментира обявената в социалните мрежи нагласа за протести в блокираните "Филиповци" и "Факултета":

"Имаше напрежение снощи (16 април,четвъртък - бел.ред.), но ситуацията се успокои в разговори и контакт с хората". 

Йорданка Фандъкова заяви в предаването "Хоризонт за вас", че Общината заедно с БЧК имат готовност за раздаване на хранителни пакети на хората в кварталите "Филиповци" и "Факултета", за които има ограничаване да се придвижват в града.

"Ще бъдат предоставени хранителни пакети след празниците чрез кмета на район "Красна поляна", уточни тя.

В София ще бъдат допускани само хора, които доказват с документи, че работят в столицата, категорично заяви кметът Фандъкова. 

По думите ѝ всеки конкретен случай на завръщащи се в София хора ще се решава от представителите на реда на пропускателните пунктове, в координация с техните началници.

Тя призова да се уважава трудът на лекарите и полицаите.

Столичният кмет съобщи, че "синята" и "зелената" зона за платено паркиране в града остават безплатни до 26-и април, след което ще се мисли за поетапно възстановяване на работата им, ако това е възможно.

Цялото интервю на Евелина Стоянова с Йорданка Фандъкова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна