Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коронавирусът събуди човечността да си помагаме в кризата

В дните на извънредна ситуация заради коронавируса в страната станахме свидетели на безброй дарителски акции в подкрепа на нуждаещи се хора. Възрастни даряват пенсиите си в помощ на болницата в родния им град. Деца подаряват спестяванията си в подкрепа на нуждаещи се. Хора с увреждания шият маски, за бъдат полезни в трудната ситуация. Това са примерите, които звучаха по "Хоризонт". Продължаваме да ви разказваме за доброто с още примери за съпричастност.

Хляб, оставен на входовете на подлези в София, щайга с хранителни продукти с надпис "От хора за хора" във Варна. Разнасяне на храна по домовете от доброволци, закупили я със собствени средства. 

Българите започнаха да се обединяват в социалните мрежи и да си помагат кой с каквото може. Някои отиват на първа линия и помагат на лекарите в болниците, други се включват в почистването на превозните средства в градския транспорт. Повечето от тях не желаят да си казват имената. От скромност го правят, а идеите им събират над 10 хиляди последователи в социалните мрежи. Като младата жена от Варна, на която й хрумва идеята да постави щайга с хранителни продукти на улицата с надпис "От хора - за хора - оставете храна за нуждаещите се".

"Имахме налична щайга, надписахме я, поставихме я, за да имат гладни хора храна", разказва жената, която се грижи за детето си и работи, защото все още има работа. Прави й впечатление, че много хора помагат.

"Познат се свърза с мен. Те са в Кърджалийско. Той писа, че имат група, която събира хранителни продукти и ги разнасят по близки села, за възрастни хора, които не могат да излязат. Аз се опасявам, че ще има доста млади хора, които тепърва ще остават без работа и не знам как можем да помогнем и в този случай."

Димитър Богоев - доброволец

На хора в крайна нужда в София помага Димитър Богоев. Той е член на групата за взаимопомощ във Фейсбук "Благотворителност за семейства в крайна нужда", създадена от Росица Кънчева. Пазаруват с лични средства и доставят продукти от първа необходимост на всеки, който изпитва затруднение и ги потърси.

"Добрината трябва да е пример за поколенията. Това е нещо, което доставя огромно удоволствие - да помагаш. Наистина хората са изпаднали в такава нужда, че нямат за насъщния, това е проблемът като цяло."

Според жители на София, хората трябва да се грижат едни за други - по-богатите за по-бедните.

"Винаги трябва да се прави добрина, не само сега. Това е много великодушно, което правят. Дано да се заразят повече хора", казва столичанка. 

Репортаж на Евелина Стоянова може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.