Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на коронавируса в Обединеното кралство надхвърлиха 17 000

Националната статистика отчете, че общият брой на починалите в страната е с 41% повече от смъртните случаи в болниците

Лондон, 21 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на коронавируса в Обединеното кралство надхвърлиха 17 000, достигайки 17 337. Смъртните случаи за последното денонощие са значително повече от предишното – 823 срещу 449 и след няколкодневен спад, но експерти заявиха, че според тях пикът на заболяването е бил на 8 април и в последните данни са попаднали някои закъснели сведения.

Общият брой на заразените с коронавирус в Обединеното кралство пък достигна 129 044.

Статистиката обаче причинява главоболие на властите, защото изнесените данни за жертвите извън болниците дават по-различна картина, а обвиненията срещу правителството за неадекватни действия на пандемията се засилват все повече.

Отдавна се знае, че изнасяните данни за смъртните случаи не са пълни, тъй като става дума само за тези, регистрирани в болниците. Днес обаче за първи път националната британска статистика изнесе и други данни, а те са силно обезпокояващи, защото в домовете за социални грижи жертвите са се увеличили повече от четири пъти само за седмица. Тройно увеличение има и сред починалите в домовете си.

Действителният брой на смъртните случаи от Covid-19 в Англия и Уелс е с 41% по-висок от тези, които правителството е изнасяло всекидневно до 10 април. Според днешни данни на британската статистика до 10 април броят на починалите от коронавирус е бил 13 121, докато правителствените ежедневни данни показваха, че починалите от смъртоносния вирус в болниците от началото на пандемията е достигнал 9 288.

Въпросите към правителството за отношението към пандемията стават все повече и все по-критични. Защо здравеопазването продължава да страда от недостиг на защитно облекло и оборудване? Защо правителството все още е твърде далеч от набелязаната цел за 100 000 теста дневно. И най-вече - какво се случва в британските домове за социални грижи?

Изнесените днес данни са покъртителни. Преди седмици са отчетени само 20 жертви на коронавируса в тези домове, миналата седмица те са 217, а днес вече са повече от 1 000. Както заявиха управителите на старчески домове, щом веднъж вирусът попадне там, той не може да бъде спрян, защото обитателите са стари лесно уязвими хора, повечето с деменция, така че е трудно да се самоизолират.

Ето и мнението на Надра Ахмед, председател на Асоциацията за национални грижи: "Много е разочароващо. Разочароващо за семействата, за гледачите, които дадоха всичко от себе си да ограничат заболяването при тези много трудни обстоятелства. Със сигурност, ако имахме повече тестване, ако бяхме част от спешното планиране от самото начало, може би данните за жертвите нямаше да са тези, които виждаме днес".

Всички горещи въпроси се очаква ще бъдат повдигнати и в парламента, който днес поднови работата си в полувиртуална форма, като 50 депутати са допуснати в залата, а останалите участват чрез видеовръзка. Остава обаче открит въпроса, дали отредените два часа на ден ще бъдат достатъчни на депутатите да потърсят отговорност от министрите си.

А днес е 94-ия рожден на британската кралица, който официално се чества през юли. Сега обаче в условията на коронавирусна епидемия не се очакват новини от Бъкингамския дворец. От "Даунинг стрийт" съобщиха, че премиерът Борис Джонсън ще разговаря с Елизабет Втора тази седмица.

Преди часове той разговаря и с американският президент Доналд Тръмп.

Двамата лидери се съгласиха за необходимостта от координиран международен отговор на пандемията от коронавирус, включително в рамките на Г-7, се посочва в изявление на "Даунинг стрийт".

"Лидерите поеха ангажимент да продължат да работят заедно за укрепване на нашите двустранни отношения, включително чрез подписване на споразумение за свободна търговия възможно най-скоро", посочи говорител на "Даунинг стрийт".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна