Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите експерти не харесват идеята за "корона облигации"

Мнозинството експерти на финансовите пазари смятат, че общите облигации в еврозоната не са подходящ инструмент за смекчаване на въздействието от коронавирусната пандемия, показват резултати от проучване на германския икономически институт ZEW, публикувано в четвъртък.

Едва около 16% от анкетираните от ZEW експерти, включващи 197 германски и 6 чуждестранни специалисти на финансовите пазари, заявяват, че т.нар. "корона облигации" биха били подходящ финансов инструмент. ZEW институтът обаче не посочва, дали е попитал експертите защо смятат, че "корона облигациите" не са подходящ инструмент за финансиране.

Общите еврооблигации бяха първо предложени от Италия и спечелиха подкрепа от страни като Испания, които бяха засегнати по-силно от вирусната пандемията, отколкото Германия, която обаче се обяви против обединяване на дълга в еврозоната.

Днес лидерите на Европейския съюз ще проведат видеоконферентна среща на която ще обсъждат финансиране на икономическото възстановяване след пандемията от Covid-19, като искат Европейската комисия да предложи достатъчно голям по размер фонд, чрез който да се подкрепят най-засегнатите от коронавирусната криза сектори и региони.

Междувременно същото проучване на института ZEW установи, че повечето финансови експерти смятат, че заемите от Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната) и допълнителна финансова помощ от бюджета на ЕС биха били подходящи инструменти за финансиране на икономическото възстановяване.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени