Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синтетичната биология – постижения и рискове

Снимка: sofiatech.bg

Кризисната ситуация с болестта Covid-19 породи теории, които свеждат появата на последния коронавирус до лабораторно създадено биологично оръжие – повод да потърсим извън обяснимия страх и спекулативните фантазии повече яснота за предполагаемите и смятаните за доказани досега случаи на използване на подобни оръжия от далечното минало до наши дни.

Свързано ли е това в модерни времена с раждането на интердисциплинарната научна област, известна като синтетична биология, и правени ли са оценки на риска, свързани с нея? С каква цел бяха създадени – първата изкуствена бактерия, първият синтетичен вирус и изкуствената клетка? Как изглеждат законодателните ограничения в този контекст и могат ли да бъдат открити до момента сериозни основания в защита на хипотезата, че SARS-CoV-2, по-известен като „вирусът от Ухан“, е генетична инженерна машина?

Разговор с доктора по молекулярна и клетъчна биология от лаборатория БИОИНФОТЕХ в София Тех парк Борис Киров, преподавател по биоинженерство в Техническия университет в София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна