Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едни от най-големите кинофестивали в света се обединяват в общо онлайн събитие

Деян Статулов: Онлайн кинофестивал е оксиморон

Фестивалът е място за срещи, уточни киноекспертът

Деян Статулов
Снимка: БНТ

Едни от най-големите кинофестивали в света се обединяват в общо онлайн събитие. Глобалният филмов фестивал е по инициатива на актьорът Робърт Де Ниро, обясни пред БНР киноекспертът Деян Статулов. 

Робърт Де Ниро

"Той се опитва да обедини престижните във филмовата общност фестивали в Кан, Венеция, Торонто, Берлин, Сидни, Токио, Ню Йорк, като се опитва да привлече максимално много зрители онлайн".

Експертът изрази очакване повечето от филмите да бъдат премиерни или да напомнят за тези големи събития - част от тяхната история.

В предаването "Нещо повече" Статулов посочи, че фестивалът ще се проведе от 29-и май до 7-и юни. Абсолютно безплатно всеки може да гледа, като влезе в платформата и гледа филмите, които пожелае.

"Не всички премиерни филми, които ние очаквахме на големите фестивали, ще бъдат показани онлайн. Не могат да си позволят всички творци да представят своите филми през интернет. Те очакват своите зрители на големия екран".

"Самата идея за онлайн кинофестивал е оксиморон, защото идеята на фестивала е да събере хора и творци на едно място. Идеята за социализация е много важна за един фестивал. Затова директорите на фестивалите и във Венеция, и в Кан не искат изцяло да ги прехвърлят на онлайн платформи, а да изчакат пандемията да мине и да се съберат творците, филмите и зрителите на едно място. Защото фестивалът е място за срещи". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Деян Статулов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна