Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дидие Раулт за епидемиите: факти, наука, медии

Снимка: Изд. „Колибри“

Епидемии от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика, до днешния китайски коронавирус представя проф. Дидие Раулт в книга, която излизат от печат в началото на следващата седмица.

Освен че ни запознава с характеристики на въпросните инфекции, акцентирайки на ролята на учените и реакцията на властите в съответните държави, авторът на „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ обръща специално внимание на медийния контрол, съзнателното усилване и изкривяване на факти, свързани с разпространението на болестите.

"На фона на предишните коронавируси проф. Дидие Раул внася успокоение, че сегашният не е много по-различен. Опитва се и да предвиди какво ще се случи с Covid-19", отбеляза пред Радио София Кремена Димитрова от издателството. 

Като член на научния комитет към здравния министър, на 16 март ученият разкри първите положителни тестове за хлорохина като ефективно лечение срещу Covid-19. Терапията с хлорохин срещна силен отпор и раздели научната общност във Франция на два лагера – за и против проф. Раулт.

"Неговият ютюб канал придоби висока популярност и хората започнаха да му вярват. Той подчертава, че е важно да не изпадаме в паника, страхът отслабва именната система. Стилът на автора е лек и разбираем за широка публика", отбеляза още Кремена Димитрова.

  • Проф. Дидие Раулт (р. 1952 г.) е изтъкнат френски микробиолог и специалист по инфекциозни болести, директор на Университетската болница (IHU) и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести (URMITE), базирани в Марсилия. Носител е на голямата награда на INSERM за 2010 г. Освен световен експерт в областта на инфекциозните болести, проф. Раулт е автор на няколко книги, които разбиват насаждани с години митове: „Вашето здраве, всички лъжи, които се разправят“ (2015), „Стига сме се страхували“ (2016), „Истината за ваксините. Всичко, което трябва да знаете, за да направите правилния избор“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна