Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден спад на индустриалното производство в Германия през март

Срив на автомобилостроенето с 31%

Германското индустриално производство колабира през март, отбелязвайки исторически спад, тъй като пандемията от коронавирус доведе до принудително затваряне на предприятията заради въведената карантина, както и до драматичното свиване при търсенето на стоки, произведени от най-голямата европейска икономика, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се понижи рязко през март с цели 9,2% спрямо февруари, когато се повиши с 0,3%. Това е най-сериозното влошаване на индустриалното производство в Германия след началото на проучването на Destatis през януари 1991 г.

Спрямо март 2019 г. индустриалното производство се сви с 11,6% след понижение с 1,8% през февруари.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се сви през март с цели 11,6% спрямо февруари, като производството на потребителски стоки се понижи със 7,5%. Понижение със 7,4% беше отчетено при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти), докато производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се срина с цели 16,5 на сто.

Най-драматичен производствен спад от 31,1% беше отчетен в автомобилната индустрия, която е най-големият германски износител с повече от 800 хиляди заети в сектора.

Енергийното производство в Германия пък се сви през март с 6,4%, докато строителството нарасна с 1,8 на сто.

Междувременно икономическият институт Ifo представи последно проучване, според което германската индустрия очаква безпрецедентен срив на производството, като индексът, измерващ очакванията на немските производители, отбеляза исторически спад.

Съответният Ifo индекс за следващите три месеца падна през април до -51,4 пункта от -21,4 пункта през март. Това е неговото най-ниско ниво от Обединението на Германия, след като предишното рекордно дъно от -42,9 пункта беше достигнато през декември 2008 г. - по време на разгара световна финансова и икономическа криза.

Данните отразяват силно негативното влияние върху производството на въведените в Германия от средата на март рестриктивни мерки и ограничения, за да се забави разпространението на коронавируса. Тези мерки обаче дадоха по-добри резултати по отношение на овладяване на заразата, отколкото в редица европейски съседи на Германия и в САЩ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна