Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Трябва да предприемем всички възможни мерки, за да овладеем шока

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева подкрепи председателят на ЕЦБ

Кристалина Георгиева и Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта решимостта на Европейската централна банка да гарантира, че нейната парична политика ще достигне до всички части на еврозоната.

По време на уебинар (онлайн семинар), организиран от агенция Блумбърг, с участието и на управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, г-жа Лагард посочи, че настоящите обстоятелства са "изключителни".

"Трябва да предприемем всички възможни мерки и политики, за да овладеем шока", каза шефът на ЕЦБ и допълни: "Имаме най-безпрецедентната икономическа криза в мирно време".

"Трябва да сме сигурни, че изпълняваме мандата си, и го правим, като сме уверени, че паричната ни политика прониква в целия регион на еврозоната".

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева подкрепи мнението, че политиците трябва да хвърлят всичко, с което разполагат, в настоящата икономическа рецесия.

"Посланието трябва да бъде за всички: Затегнете коланите. Ние сме на път, по който по-малко е пътувано", отбеляза Георгиева и допълни: "Най-доброто, което можем да направим в ситуация като тази, е да се учим заедно, да си сътрудничим колкото е възможно повече, а тези, които са по-силни, правят повече, за да могат тези, които са по-слаби, да разчитат на мерките, предприети другаде".

Централните банки са начело на подкрепата за икономиките пред лицето на пандемията, която затвори бизнеси и остави милиони хора без работа. През миналия месец МВФ прогнозира, че настоящата рецесия "Голямото затваряне" може да доведе до свиване на световната икономика с 3% през тази година и предупреди, че последващото възстановяване може да бъде изложено на риск, ако коронавирусът се върне.

В тази връзка Кристалина Георгиева похвали усилията на централните банкери като Лагард, като заяви, че действията им правят правителствените усилия по-достъпни.

"Трябва да имаме достатъчна ликвидност и лихвените проценти вероятно ще останат много, много ниски, отбеляза тя и добави: ""Ние можем да се справим с това увеличение на дълга за известно време".

От своя страна шефът на ЕЦБ Лагард отбеляза, че пандемията от коронавируса е симетричен шок, но засяга страни с много различни конституции, реакцията на които след това е асиметрична. Това заплашва да укрепи и да увеличи неравенството дори сред индустриално развитите държави.

На въпрос дали ЕЦБ ще ограничи стимулиращите си политики след решението на Федералния конституционен съд на Германия, Кристина Лагард отговори:

"Централните банки, включително ЕЦБ, се ръководят от своя мандат. А мандатът означава да направим всичко необходимо, за да го осъществим. Изпълнението на този мандат включва също така избягване на затягане на условията за финансиране и гарантиране на разпространението на провеждната парична политика до всички страни членки".

"Ние сме независима институция, която се отчита пред Европейския парламент и се ръководи от своя мандат да постигне инфлация в еврозоната от малко под 2%", посочи шефът на ЕЦБ.

Според нея ЕЦБ е европейска институция с компетенции в еврозоната и подчинена на юрисдикцията на Европейския съд.

Подобно изказване направи по-рано днес и вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Изявленията им са факт, след като по-рано тази седмица Конституционният съд на Германия поиска от Бундесбанк (немската централна банка) да спре участието си в програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации (PSPP) , известна като "количествени облекчения", ако ЕЦБ не "докаже ясно в рамките на три месеца, че целите на паричната политика, посредством тази програма, са необходими и пропорционални".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна