Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският филм „Луцифер“ в селекцията на FAFF, Venice California, 2020

Снимка: Стопкадър от трейлъра

Документалният филм за най-ценната картина, притежание на българската държава, представен за първи път на онлайн изданието на тазгодишния фестивал „Master of Art“ „Луцифер“, е попаднал в селекцията на фестивала The Fine Arts Film Festival, Venice California, 2020, който ще се проведе в средата на юни.

Пълнометражната творба детайлно разглежда историята, фактологията, естетическите и философски характеристики на живописната творба на немския художник Франц фон Щук, един от основоположниците на Мюнхенския сецесион. Картината попада в България чрез княз Фердинанд, който при едно свое пътуване посещава ателието на Фон Щук и купува от него мащабното платно с размери 161×152.5 cм. По-късно синът му Борис подарява картината на държавата и в момента тя се съхранява в „Квадрат 500“. Стойността ѝ към момента, ако бъде продадена на аукцион, надвишава 30 милиона долара.

За гледната точка на филма към философията на идеите на символистите от тази епоха и естетическия анализ на композицията и нейните художествени качества разказва режисьорът на филма Мария Николова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна