Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за здравето

Всеки заразен с Covid-19 ще подлежи на изолация или болнично лечение

С два месеца се удължават повечето социално-икономически мерки от извънредното положение

| обновено на 12.05.20 в 22:08
Депутатите са с маски, но не спазват дистанция от два метра.
Снимка: БГНЕС

Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. Това реши парламентът с промените в Закона за здравето, които бяха окончателно приети след повече от деветчасово заседание.

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерски съвет, записаха депутатите.

Те приеха икономически и социални мерки след отпадане на извънредното положение след 13 май.

Законът запазва част от санкциите, налагани до този момент при неспазване на мерките. Остава 14-дневният срок за спазване на карантина при връщане в страната.

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината остават непроменени.

Запазват се и мерките в подкрепа на хората и бизнеса в условията на криза. Мярката 60 на 40 ще продължи да действа до 30 юни. Няма да се редуцира размерът на ДДС за храни и лекарства.

До два месеца след отмяна на извънредното положение срещу физическите лица се спират всички обявени публични продажби и въводи във владение, обявени от частните и държавни съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

Не се налагат запори на банкови сметки на общини два месеца след отмяната на извънредното положение.

Когато вземанията са придобити от банки, финансови институции или трети лица, не се начисляват лихви за забава и неустойки.

Министерството на туризма предоставя на туроператори, които използват авиокомпании с български оперативни лицензи за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за седалка.

Предвиждат се и ваучери за почивка у нас.

В последния час от заседанието БСП реагираха срещу предложението на ГЕРБ до 31 октомври безработни лица, които получават социална помощ и не са включени в програмите за заетост да могат да сключват временни трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, като за това време не се признава трудов стаж.

Социалистите нарекоха приетата мярка „трудова повинност“.

Прието бе за срок от 6 месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта да превежда компенсации в размер на 290 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Не бе приет текстът на Корнелия Нинова за безвъзмездна финансова помощ от 50 милиона лева за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди, както и за безлихвени кредити за оборотни средства с минимум 6-месечен гратисен период.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж, прие още парламентът.

С приетите промени в Закона за здравето се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка".

От БСП възразиха срещу критериите за обявяването ѝ. Депутатът Красимир Янков:

"Сега с промените в този закон се опитвате напълно да игнорирате демократичната обществена регулация, гарантирана от Конституцията на Република България".

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че текстът не е противоконституционен:

"Повишавайки, разширявайки отговорността на изпълнителната, на централната власт аз не мисля, че по какъвто и да било начин се нарушава конституционносъобразността".

При дебатите в пленарна зала министърът на туризма Николина Ангелкова призова:

Сега особено с наближаване и на празниците за 24 май, всички да се възползваме и да посетим българското Черноморие и изобщо България, за да можем да насърчим заедно с общи усилия нашия сектор и заедно да се справим с това изключително тежко предизвикателство“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи законодателството като „хартиена политика“:

„Преди да сте публикували и обнародвали този закон, с който ограничавате българите  - като се връщат  от Гърция да стоят 14 дни в къщи, и, ако не го направят, да ги глобите с 5000 лв. Преди да е публикуван този закон ЕК ще ви каже, че е неправилен и ще ни свикате отново, за да го отменим. Така ли се прави политика? Тези хартиени закони нямат нищо общо с живия живот и с проблемите, които стоят навън“.

По време на дебатите депутатът от БСП професор Георги Михайлов заяви, че новият коронавирус не е толкова опасен:

„Сегашната, коментирана от всички нас инфекция Covid-19, това не е особено опасна инфекция  - тя не притежава основните белези на особено опасни инфекции, които са свързани с начина на заболяване на пациентите, които са докоснали до нея.

За особено опасните инфекции това значи, че безусловно се разболяваш сериозно, смъртността е значима  - не искам да говоря за проценти, тук смъртността и досега се вижда, че не е значима“.

Председателят на здравната парламентарна комисия  - народният представител от ГЕРБ Даниела Дариткова обясни защо Covid-19 налага домашна карантина:

„Преценихме, че трябва изрично да запишем така вече обществено известното и популяризирано заболяване Covid-19, което се предизвиква от нов щам коронавируси, за да може да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега наистина не е предизвиквал заболяване у човека“.

Репортаж на Даниел Инков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.