Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция представи мащабен план за 18 млрд. евро в подкрепа на туристическия сектор

Едуард Филип, премиер на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция обяви мащабни мерки на стойност 18 мрд. евро в подкрепа на своя туристически сектор, който беше засегнат драматично от коронавирусната криза и последвалото я затваряне на плажове, развлекателни атракции и хотели, съобщава Ройтерс.

През миналата година близо 90 милиона чуждестранни туристи посетиха Франция, което я направи най-посещаваната страна в света, сочат правителствени данни, според които туризмът представлява почти 8% от френската икономика на стойност 2,3 трлн. евро.

"Туризмът е изправен пред най-лошото предизвикателство в съвременната история", заяви на пресконференция в четвъртък премиерът Едуард Филип. "Тъй като това е един от скъпоценните камъни на френската икономика, спасяването му е национален приоритет", подчерта той.

"Това изключително френско удоволствие, което е в основата на нашата идентичност, да се срещнем, да се нахраним добре и да си побъбрим, беше първо застрашено от въведената антивирусна блокада,  а след това и от условията за премахване на тази национална блкада", посочи Филип.

Премиерът заяви, че при затворени 95% от хотелите, приоритет на правителството е да се избегнат фалити и съкращения на работни места в сектора.

За да предотврати загубата на работни места, правителството възстановява на дружествата 70% от брутните заплати на работниците, които се намират в принудителен отпуск, като Едуард Филип посочи, че тази мярка ще остане в сила поне до края на септември.

В други сектори правителството ще гледа да преустанови тази своя финансова подкрепа, тъй като Франция започна постепенно да излиза от националната карантина.

Френският премиер се надява ресторантите да бъдат отворени на 2 юни в т.нар. "зелени зони“ на страната, където вирусът не се разпространява силно. Това обаче би изключило незабавното завръщане на хранителните заведения и в столицата Париж, която е в "червена зона".

Той посочи, че ограниченията, включително забрана за пътувания над 100 км и затваряне на плажове, няма да са пречка през летните месеци, освен ако не се появи отново коронавирусно огнище.

"Трябва да си поставим цел и да разширим кръгозора си", каза Филип и добави: "Французите ще могат да почиват във Франция през юли и август".

Мерките, очертани от Филип за спасяване на туристическия сектора, за които той посочи, че са "мащабни и безпрецедентни" в размер на 18 млрд. евро, включват инвестиционен план от 1,3 млрд. евро за директни парични инжекции в бизнеса от страна на държавните банки.

Фирмите с до 20 служители и 2 милиона евро годишни приходи в сектора на туризма, хотелиерството и ресторантьорството също така ще могат да използват фонд за солидарност до края на годината, за да получат безвъзмездни средства до 10 000 евро.

Ще има и данъчни облекчения за социално осигурителните плащания през май и юни. Амнистията ще продължи, докато фирмите от туристическия бизнес се наложи да останат затворен. Освобождаването от данъци ще възлиза на общо 2 милиарда евро, посочи френският премиер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна