Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Обществото ни не е губило чувствителност към солидарността

Красимира Величкова
Снимка: Здравко Петров, БНР

"Българското общество никога не е губило своята чувствителност в проявите си на солидарност. Особено, когато става дума за тежки хуманитарни кризи и бедствия". Това каза пред БНР Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум. По думите ѝ сега подкрепата е в пъти по-голяма, защото никога обществото ни не се е сблъсквало с толкова мащабна криза.

Българският дарителски форум, фондация „Америка за България“, посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България обединиха усилия за създаването на дарителски фонд „Обединени срещу Covid-19” за подпомагане на лечебни заведения и общности в нужда в цялата страна по време на кризата с коронавируса. Целта е да се предостави финансова подкрепа за най-уязвимите групи, засегнати от кризата. Повече от 1 милион лева са набраните средства, които бяха разпределени в две сесии. В инициативата се включиха много фирми и много частни дарители.

Във връзка с дарения от българите в различни дарителски сметки и над 40 кампании, организирани в месеците на пандемията от коронавируса, Величкова подчерта:

"Нашият обзор показва, че към днешна дата малко под 40 млн. лв. вече са дарени за справяне с последствията от коронавируса. 40 млн. лева е 40% от общите дарения, които се даряват в България за година, а сега са направени само за два месеца". Даренията са основно за маски и други медицински предпазни средства, подчерта тя.

В предаването "Неделя 150" Красимира Величкова коментира влизането на Българският дарителски форум в консултативния съвет за сътрудничество с гражданското общество към Министерския съвет, който ще се оглавява от вицепремиера Томислав Дончев:

"Целта в промените на Закона за юридическите лица с нестопанска цел беше да има едно място, където гражданските организации равностойно да говорят с държавата за политиките за развитие на гражданския сектор и гражданското общество. Затова целта на този съвет е заедно да градим визия за това как може да се развиват".

В кризата много институции работят с доброволци - болниците, общините, домове за възрастни хора, а доброволчеството в България не е регулирано, посочи Величкова и обясни, че ако сега Инспекторатът към Агенцията по заетостта провери всички, които приемат доброволци, има голяма вероятност те да бъдат санкционирани.

"Надявам се в този съвет ние да дискутираме, така че да сме сигурни, че гражданите на България равностойно, наравно с институциите работят за развитието на обществото", каза още тя. 

Цялото интервю на Диана Янкулова с Красимира Величкова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени