Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

IT секторът след кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прехвърлянето на работата от офисите вкъщи при българските компании от IT сектора е преминало плавно и не се е отразило върху бизнес процесите, докато в редица страни, например от Азия, не е било така. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. 

"Всички компании минаха на работа от вкъщи без прекъсване на процесите. Всички пазари, с които се конкурираме, на практика преминаха през това по-зле от нас", посочи Кръстев в анализа си за това как IT бизнесът у нас ще излезе от кризата с Covid-19. 

Не се налага бързо връщане в офисите, защото продуктивността по време на изолацията и карантината не е намаляла, смята Кръстев. Той нарече това "тенденция, която ще се запази и ще се засилва в бъдеще", защото е била наблюдавана още преди здравната криза. 

Илия Кръстев прогнозира, че офис площите занапред все по-често ще се използват като социални пространства и за колективни дейности. Така на хората, които се чувстват добре да работят от вкъщи, трябва да се даде възможност да продължат да го правят, а онези, които имат нужда от по-социална среда, да могат да продължат да работят в офис. 

Сред ефектите от кризата Кръстев изтъкна забавените плащания и допълни, че ликвидността на компаниите е един от най-големите проблеми в подобен тип кризи. Друго отражение се наблюдава при проекти в развойна фаза, които или спират, или се забавят. Сред антикризисните мерки, предприети от компаниите, са намаляване на броя работни часове при отделни екипи и спиране на наемането на нови хора.

Кръстев очаква през третото и четвъртото тримесечие секторът отново да се върне към растеж. Той оприличи ситуацията с пандемията на състезание от Формула 1, в което ако някой е бил на обиколки пред останалите, сега заради катастрофа вече "всички карат един зад друг". Затова Илия Кръстев смята, че страната ни има "уникална възможност", ако направи решителни крачки и промени регулации, вместо да се движи с малки крачки, да направи скок и да стане лидер в Европа в ред дейности и производство на продукти. 

Цялото интервю с Илия Кръстев чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от