Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с хепатита

Снимка: БГНЕС

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва на 19 май от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация за подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб. По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени.

Проф. д-р Красимир Антонов, дмн, е сред най-изтъкнатите хепатолози в България. Той е началник на отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация“ към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София.

Проф. Антонов запознава с рисковете от това заболяване, начините на заразяване и съветва за задължително тестване на рисковите групи

"Има два основни вируса на хепатита – това са вирусът на хепатит В и хепатит С, защото те предизвикват хронична инфекция, а тя може да доведе до чернодробна цироза или до рак на черния дроб. Битката срещу вирусния хепатит – и С, и В – е битка за нашето здраве и за предпазване от рак на черния дроб."

Има възможност да се стопира болестта

"Трябва да се знае, че в момента светът разполага, вкл. и България, с една терапия, която позволява при хепатит С да се изгони инфекцията, а при хепатит В да се потисне, така че и в двата случая да постигнем ефект на оздравяване. Затова трябва човек да се изследва и да получи навреме адекватна помощ. Необходим е един по-масов скрининг."

Няма никаква симптоматика!

"Ако човек има кръвопреливане/операция в миналото (преди 1992), ако използва венозни средства (наркотици), татуировки, каквото и да е рисково поведение, по-добре да си направи изследване. Тези, които имат оплаквания, те вече са с цироза или рак на черния дроб. Там нещата обикновено не вървят добре."

Познаването на тези инфекции и тяхната коварност е единственото, което може да накара хората да се изследват. Нужен е масов скрининг, за да има навременно лечение. Това се организира от пациентски организации и като Сдружението за борба с хепатита ХепАктив. 

Световната здравна организация поставя една цел до 2030 г. 90% от хората по света да бъдат изследвани за хепатит С, а 80% от инфектираните да бъдат лекувани. В това отношение ние изоставаме от тази програма и трябва да се положат усилия да влезем, като цивилизованите държави, в тази пътека към изкореняване на хепатит С."

До 22 май в болница "Св. Иван Рилски" след предварително записване на тел. 0876 01 39 13 можете да се подложите на тест за хепатит С


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна