Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

УАСО гледа към новите предизвикателства след кризата

„Бедствия без жертви“ – това е мотото на Университетския аварийно-спасителен отряд. Членството в отряда е отворено не само за студенти – в него членуват хора с различни професии и интереси, обединени от идеята за адекватна реакция при бедствия, аварии и катастрофи. 

Заместник-председателят Емил Николов посочи пред Радио София, че предизвикателствата пред отряда, възникнали в извънредна ситуация, не са били малко, но доброволците се адаптират бързо. Доброволците също се организират онлайн и помагат според своите възможности. Те се включват в кампания по разнасянето на храна до домовете на незрящи възрастни хора.

Сега, след края на извънредното положение, предстоят още важни дейности на звеното, сред които полагане на нова туристическа маркировка в Рила по маршрута Е4, както и организиране на спасители-доброволци за планински и горски пожари. 

Още за дейността на отряда можете да научите в интервюто на Дарина Христова с Емил Николов. 

Университетският аварийно-спасителен отряд е сдружение с идеална цел, създадено през 1990 г. и регистрирано по ЗЛС през 1992 г. УАСО осъществява дейност в обществена полза, изразяваща се в превантивна и спасителна дейност при природни бедствия, инциденти и промишлени аварии, социално подпомагане и защита на околната среда. Отрядът е колективен член на Българския Младежки червен кръст, работи в сътрудничество с Гражданска защита, ФПАБ и други сродни организации и институции. Членовете на УАСО в по-голямата си част са студенти и преподаватели в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020