Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата „Топъл обяд“ ще бъде удължена до 27 юли

До 27 юли се удължава срокът на Програмата „Топъл обяд“ – съобщи за Радио Благоевград заместник-министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, която днес раздаде хранителни пакети на социално слаби хора от Благоевград и Петрич по Програмата за храна.

Тя уточни, че вторият тур на кампанията в Благоевград стартира на 20 май, като по този начин продължава раздаването на храни на нуждаещи се хора, това са – хора над 65 годишна възраст, хора с увреждания и хора, които нямат достатъчно доходи и са в риск от бедност, така че да бъдат подпомогнати.

В първия тур на програмата, която е приключила на 16 април,  са били обхванати малко над 1800 лица, като количеството на разпределената храна е било над 56 тона. В момента тече подпомагането на лицата и семействата от втора допълнителна целева група, в която ще бъдат обхванати около 1 200 лица. Ще бъдат раздадени общо 86 тона храни, като сега на втори тур, са общо 30 тона.

„Надградихме Програмата за храна, като увеличихме ресурса с допълнителни 800 хиляди лева, така че имаме готовност да продължим и през зимния период“ – каза още Адриана Стоименова.

Тя съобщи, че към този момент, въпреки кризата с Covid - 19, Министерството на труда и социалната политика не е спряло нито едно плащане, касаещо хора с увреждания или социално подпомагане и уточни, че до края на 31 август е увеличен периодът, в който по тарифата за таксите за социални услуги, те не се дължат от потребителите, което е още едно облекчение за тях.

Заместник-министърът отправи апел към общините, да се подготвят за предстоящото отваряне на Центровете за социални услуги, което ще стане най-вероятно от другата седмица или от 1 юни.

„За целта, общините трябва да се свържат с доставчиците на социални услуги в Центровете за социална рехабилитация и интеграция - Дневни Центрове, Центрове за обществена подкрепа. Разпространена е анкета по отношение на готовността на персонал и потребители за посещаване на тези Центрове. Нека попълнят тази анкета, нашето желание е още другата седмица или от 1 юни, тези Центрове да започнат нормална работа, ето защо, тяхното мнение за нас е много важно“ – коментира още Адриана Стоименова, заместник – министър в социалното министерство.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна