Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия предложи 7-годишен бюджет на ЕС за 1,1 трлн. евро

ЕК с нов спасителен план "Следващо поколение ЕС“ за 750 млрд. евро

Общата финансова мощ на Европейския съюз достига 1,85 трлн. евро

| обновено на 27.05.20 в 20:05
Изказване на Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда създаването на нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза, наречен "Следващо поколение ЕС" в размер на 750 млрд. евро.

Тя заяви пред пленарната сесия на Европейския парламент, че "Следващо поколение ЕС" заедно с основната 7-годишна бюджетна финансова рамка на Европейския съюз възлизат на 1,85 трлн. евро.

Фон дер Лайен добави, че "средствата в размер на 750 млрд. евро ще бъдат взети от Комисията под формата на заеми от пазарите, като 500 милиарда евро ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства и 250 милиарда евро под формата на заеми":

„Парите ще се набират, като временно се повиши таванът на собствените ресурси, което ще позволи на Комисията да използва своя изключително силен кредитен рейтинг, за да заема средства на финансовите пазари. Това е неотложна и изключителна необходимост по време на неотложна и изключителна криза. "Следващо поколение Европейски съюз" ще инвестира в поправката на нашата социална машина, в защитата на Общия пазар и ще помогне за връщането на баланса в Европа“ , посочи тя пред европейските депутати.

ЕС може да наложи нови данъци, за да финансира част от фонда със собствени ресурси, допълни Фон дер Лайен. Като възможности тя посочи облагане на търговията с емисии или гранична такса за въглеродния двуокис, както и нов цифров данък, който би могъл да се прилага за големите компании.

Урсула Фон дер Лайен бе категорична, че в инструмента няма да се залага обединение на дълга на страните-членки - нещо, за което настоява т. нар. "пестелива четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания.

Председателят на Еврокомисията също така заяви пред европейските депутати, че Европейският съюз е изправен пред избор, при който всяка страна трябва да реши дали ще върви сама или ще участва в съвместния отговор заедно с другите страни.

"Това е моментът на Европа", каза Фон дер Лайен и добави, че "нашата готовност да действаме трябва да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени всички".

Тя призова членовете на ЕС, които гледат с неохота на плановете на ЕК, да "оставят настрана предразсъдъците си" и да подкрепят предложеният от Комисията фонд за възстановяване от коронавируса в размер на 750 млрд. евро.

"Утре цената на бездействие в тази криза ще бъде далеч по-скъпа за нас. Важното е тук да поставим заедно основите на нашето бъдеще", каза Фон дер Лайен пред европейските депутати и апелира:

"Нека оставим настрана старите предразсъдъци".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи предложенията на Комисията като "важна крачка в процеса на вземане на решения" и призова страните-членки да ги проучат бързо, както и да подходят конструктивно към компромис в интерес на ЕС.

"Не искам да видя Европа, затънала в дългове. Трябват ни свежи пари за нови, свежи идеи", заяви председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер и поиска Съветът също да даде гаранции, че тези пари няма да се харчат без одобрението на Европейския парламент.

Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен

Той се обърна към „пестеливата четворка“ в лицето на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания с три аргумента:

„На първо място, нашите фирми, а и вашите, няма да успеят, ако няма успешен Общ пазар. Така че е във ваш интерес да направите целия ЕС успешен. Вторият аргумент  - виждаме, че е в ход преразпределението на световната икономическа мощ.  Аз не искам да видя Китай като големия печеливш, а Европа - като големия губещ. Третият аргумент - през 2008 - 2010-та година вече се сблъскахме с явлението "изгубено поколение". Европа не може да понесе още едно такова поколение при тази криза“.

"Не сме тук, за да се пазарим, а за да построим бъдещето на Европа. Съветът се държи като че ли нищо не се е случило", каза от своя страна и председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.
"Забележително е предложението на Урсула фон дер Лайен за набиране на пари на финансовите пазари", подчерта председателят на "Обновете Европа" Дачиан Чолош и добави: "Нека бъда ясен - това е пакет за всички страни-членки. И всички те се нуждаят от него, независимо колко са засегнати в здравеопазването или икономиката. Защото Общият пазар е заложен на карта. И ако той се провали, всички граждани и бизнеси в ЕС ще пострадат.
От "Идентичност и демокрация" критикуваха плана, който според тях, ще вкара Европа в дългова криза. 

Преговорната група в Европейския парламент ще оцени във вторник предложенията на Европейската комисия за фонда за икономическо възстановяване от пандемията и 7-годишния бюджет на ЕС, а по-късно ще даде и позицията си по тях.

Преговарящите оценяват положително фонда като "важно предложение за ефективно възстановяване", но същевременно подчертават, че стратегията в тази насока не трябва да се финансира в ущърб на 7-годишния бюджет.

Евродепутатите отбелязват, че така има риск от отслабване на европейския бюджет, след като приключи фазата на възстановяване, което пък ще попречи на Общността да инвестира в общото си бъдеще.

"Парламентът е готов да отхвърли всяко предложение, което не отговаря на неговите норми", подчертават те. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!