Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиата и телевизиите без квоти за българска музика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато работна група в Министерството на културата напредва в изготвянето на промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с финансирането на обществените медии, днес парламентарната комисия по културата и медиите не даде одобрението си на други два проекта за промени в този закон. И двата са внесени от Обединените патриоти.

Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

Повечето от членовете на комисията се обявиха против квотния принцип. Тома Биков от ГЕРБ:

„Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища“.

Председателят на комисията Вежди Рашидов призова, да не се бърза със законодателно уреждане на проблема с дезинформацията в сайтовете и платформите:

„Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!