Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Генова: Добър знак за обществото е, че погледнахме на лекарите с други очи

Тя е автор на документалната поредица "Лекари по време на пандемия"

Екатерина Генова
Снимка: БНТ

"Добър знак за обществото е, че по време на пандемията погледнахме на лекарите с други очи. Дано това отношение да не е само по време на извънредните мерки, а да се запази. Нашите лекари винаги са го заслужавали, а само единични случаи са ставали повод за едно безобразно отношение към лекарите в България". Това каза пред БНР Екатерина Генова - автор на документалната поредица "Лекари по време на пандемия", която все още се заснема.

Според Генова понятието "на първа линия" е опит да се раздели лекарската гилдия и затова поредицата няма да бъде фокусирана върху медиците, работещи на първа линия в борбата със заразата от Covid-19, нито ще бъде затворена в софийските болници:

"Хубавото е, че тези лекари, с които разговаряме и които снимаме, имат какво да кажат на своите пациенти и за след епидемичния период. Защото има много групи пациенти, които в месеците на извънредни мерки не са провеждали своето лечение поради страх или поради затваряне на болници".

В предаването "Хоризонт за вас" Генова обясни, че идеята на поредицата е да покаже лекарите с техните биографии и с тяхното мислене, но и да бъде полезна за всички пациенти.

Екатерина Генова посочи, че не става дума за разследваща журналистика, а за документални портрети.

"Това, което чух от много от лекарите, е, че колкото и кривици да си има българското здравеопазване, благодарение на съществуването на РЗИ сме се оказали на доста добро професионално равнище в справянето с Covid-19. Много европейски държави сега тепърва вземали структурата и опита, за да създават такива регионални здравни инспекции, а ние си ги имаме и слава Богу, че на никой не му е хрумнало в годините на преход да ги закрие", разказа тя. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Екатерина Генова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна