Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CovidCheck помага за администрирането на данните при изследване за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българско софтуерно приложение CovidCheck помага при администрирането на данните при вземането на проби за изследване за Covid-19. Това каза пред БНР един от създателите на приложението Владислав Христозов, който уточни, че то е предназначено за лабораториите. Не се инсталира нищо на телефона на изследваното лице, а му се дава парола за достъп до софтуера.  

"Една от целите на нашето приложение е да улесни максимално процеса на администрирането - записването на данните на пациента и привързването им, което отнема повече време от самото вземане на проба за изследване. Показваш си личната карта, чува се звук и данните вече са извлечени. Показваш и баркода на пробата и вече те вървят заедно", обясни Христозов.

По думите му не се събират повече данни, отколкото се събират и в момента при тази процедура. Относно сигурността на данните той посочи:

"Има два аспекта - технически и организационен. За една организация ние даваме достъп само на един администратор, а той решава кого ще упълномощи за отделните роли. Всеки, който работи със системата, има роля - лаборант, администратор, регистратор - и той има само тези права, които предвижда ролята му".

Владислав Христозов беше категоричен, че са взети всички мерки, които са златен стандарт в света, за да се сведе до нула шансът за изтичане на информация. По думите му след адаптиране това приложение може да бъде използвано от всяка държава.

"Предлагаме този софтуер като услуга, т.е. под наем. А наемът би бил по-малък от една минимална заплата, почти наполовина, на месец", каза Христозов.

Цялото интервю на Лора Търколева с Владислав Христозов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна