Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатните градски обиколки - очаквано завръщане

Снимка: БГНЕС

Едно вълнуващо туристическо изживяване, което може да те направи част от група непознати хора от всички части на планетата, са безплатните градски турове. За първи те се появяват през 2004 г. в Берлин. Подобни туристически обиколки се провеждат в над 300 града в над 75 държави по света. Дори в момента се провежда софийското издание, което по традиция стартира от Съдебната палата всеки ден.

В основата на този тип туризъм е гъвкавостта, обясни пред Радио София Томислав Рашков от Free Sofia Tour. Характерното за подобни обиколки е, че има една централна точка в града, където на свободен принцип се събират групи хора в определени часове и човек има право да се присъедини, без да се записва предварително или да прави резервация.

Има няколко елемента, за да бъде успешно едно такова изживяване. Един от тях е доброто разбирателство с гида, който трябва да има правилната енергия, с която може да зарази туристите и да им бъде приятно в неговата компания в продължение на няколко часа. Важно е, разбира се, да разгледаме отзивите в интернет за този вид обиколки в даден град.

Томислав Рашков прогнозира от средата на юли месец да се почуства завръщане на желаещите да се възползват от тази туристическа услуга. Той изтъкна, че София и Пловдив са градове, които предразполагат към туристическо изживяване на открито и потенциалните посетители лесно ще бъдат убедени, че идвайки у нас, отново ще получат добра туристическа услуга в рамките на няколко дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна