Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата композиторка Лора Ал-Ахмад с награда от конкурс за нова музика в САЩ

Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад е един от разпознатите български таланти, преминали обучение през последните няколко години в престижните музикални школи на Ню Йорк - първо учи пиано при професорите Павлина Доковска и Владимир Валяревич в Mannes School of Music и пак там прави магистратурата си по пиано и композиция, а неин ментор е Лоуел Либерман.

През месец май 2019 г. пианистката и композиторка изнесе рецитал в Карнеги хол - Ню Йорк, в рамките на концертната поредица "Музикални съкровища от България", а през октомври взе участие и в откриването на "Българските концертни вечери в Ню Йорк", заедно с други уважавани български и американски музиканти.


Пиесата на Лора Ал-Ахмад "Две сказки" за соло флейта вече е издадена в САЩ и участва в конкурс за новоиздадени творби на Американската флейтова асоциация - най-голямата в света. На 21 май отвъд Океана пристигна новината, че българката е победителка в категорията "Соло флейта".

За създаването на пиесата, посветена на първия флейтист на Чикагския симфоничен оркестър, и за намирането на мотивация за композиране по време на социална изолация, която Лора прекарва у дома, в София, тя разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Сър Джеймс Голуей и Лоуел Либерман с нотите на пиесата


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна