Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Шурулинков, БАН: Има лобизъм в промените в Закона за биологичното разнообразие

Никой не познава по-добре "Натура 2000" от учените, заяви той

Снимка: БГНЕС

"Няма друг, освен учените, който по-добре да познава "Натура 2000". Това каза пред БНР доц. Петър Шурулинков от Природонаучния музей при БАН във връзка с промени в Закона за биологичното разнообразие, според които учените могат да бъдат изключени от експертизата по "Натура 2000". Промените влизат за първо гласуване днес в Народното събрание. По думите на учения това е лобистки закон:

"Този закон в основата си е лобистки и цели да обезсили напълно мрежата "Натура 2000".

"Когато гласуват депутатите, да имат предвид, че цялата мрежа от защитени територии "Натура 2000" беше създадена от нас, учените, и всичко това нямаше как да се случи без нас", добави той и категорично заяви, че учените не се борят за пари, а защита на биологичното разнообразие.

Ученият уточни, че промените предвиждат решенията да се вземат административно, без участие на учените, а само с участието на министъра на екология и на ръководителите на РИОС:

"Към тях ще има някакви консултативни органи, в които участието на учените или е изцяло изключено, или само е споменато в Националния консултативен съвет, че е възможно да участват научни организации".

Според ученият администрацията в РИОСВ нямат капацитет да извършват тази дейност. По думите му има опасност да бъдат защитавани бизнес интереси.

Доц. Шурулинков посочи, че откакто Нено Димов (вече бивш министър на екологията, разследван в момента за престъпления по служба - бел.ред.) e станал министър учените вече са били изтласкани от "Натура 2000".

Цялото интервю на Ирина Недева с Петър Шурулинков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Десетки граждани излязоха на протест в столицата вчера в защита на българската природа, срещу застрояването на Черноморието и срещу приемането на промени в екологичното законодателство без обществени обсъждания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна