Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените на ДДС ставката - идната седмица на второ четене

Хр. Митев: Държавната петролна компания не се прави персонално за някого

Християн Митев
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица промените в закона за ДДС ще бъдат разглеждани на второ четене в пленарната зала. Това каза пред „Хоризонт“ заместник-председателят на Правната комисия в Народното събрание Християн Митев, депутат от Обединени патриоти, НФСБ.

Нашите очаквания са за изсветляване на сектора, тъй като намаляването на данъчното бреме води до подобно изсветляване, посочи той относно намаляването на ДДС за ресторантьорските услуги. Според Митев „не се толерира пиенето“, а идеята за намаляване на ставката идва от необходимостта да се подпомогне най-засегнатия от кризата бранш.

„Това беше основният мотив. Никога мотивът не е бил промяна на данъчната система, никога мотивът не е бил намаляване на крайните цени“, подчерта Християн Митев.

Кой ще бъде засегнат от създаването на Държавната петролна компания? 

„Ако ще бъде ударен някой, това ще бъде този, който има господстващо положение на пазара на горива", заяви Митев и назова „Лукойл“ като компанията с господстващо положение на пазара.

Ще се случи регулиране на цените на горивата на българския пазар. Няма да бъде позволявана тази съгласувана практика, която съществува до момента между веригите бензиностанции, прогнозира Християн Митев. По думите му, с бъдещата държавна компания, когато има намаляване на цените на нефта на световния пазар, това ще се усеща от потребителите в България.

Компанията не се прави персонално за някого, а за българския потребител, каза още Християн Митев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени