Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеф Гедмин: Расизмът в САЩ е многопластов проблем

До изборите наесен общественото здраве и положението със законността и реда ще се подобрят, но икономиката ще бъде голям проблем, смята експертът

| обновено на 06.06.20 в 10:00
Протестите в САЩ срещу полицейската бруталност след смъртта на Джордж Флойд не стихват.
Снимка: БТА

Бившият директор на радио „Свободна Европа“ Джеф Гедмин изрази надеждата в интервю за БНР, че до есента законността и редът в Съединените щати ще избледнеят като предизборна тема. Според него най-вероятно такава ще стане икономиката.

„Расизмът в Съединените щати е многопластов проблем“, обясни той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Въпреки целия напредък, който сме постигнали през годините - от робството, през сегрегацията до десегрегацията, до подобрения в много насоки - расата все още е фактор и предизвикателство в американския живот - а в някои случаи и проблем. Така че - да, расизмът съществува“, каза Гедмин, който е преподавател в университета Джорджтаун във Вашингтон и сътрудник на Атлантическия съвет.

„А ето и още един пласт - имаме необичайно много случаи на полицейска бруталност срещу чернокожи хора. Полицейската бруталност по принцип е проблем, но проблем е и когато тя е продиктувана от расизъм“, посочи Гедмин и продължи:

„Нека спомена още две неща. Едното е, че всичко това се случва в условията на карантина заради Covid-19, на тревога за общественото здраве, на разочарование и безсилие. И второто - те се случват в контекста на тенденции, които продължават вече години и десетилетия наред в САЩ.

Афроамериканската средна и висша класа живеят доста добре по отношение на доходи на домакинствата, имат добра продължителност на живота, ниска смъртност при новородените, перспективи за кариерно развитие.

Но афроамериканците от по-ниските нива на социалната стълбица - тези в градските райони, живеят в много лоши условия от гледна точка на образование и достъп до здравни грижи. Често се оказват в арестите, ширят се алкохолизмът и злоупотребата с наркотици“.

Тоня Димитрова разговаря с Джеф Гедмин за политическата картина в САЩ, където неодобрението за Доналд Тръмп растеше по време на пандемията, а след смъртта на Джордж Флойд протести, хаос и анархията заляха американските градове.

Джеф Гедмин - бивш директор на радио „Свободна Европа“

- Очаквахме да чуем една обединяваща реч от президента на САЩ, но Доналд Тръмп първо реагира с доста скандални публикации в Туитър, а в обръщението му към нацията чухме думи като - закон и ред, доминация, сила, слаби губернатори, американска армия. Изненада ли беше тази реч?

- Това също е многопластов въпрос. Аз принадлежа към консервативната част от политическия спектър в Съединените щати, но не подкрепям Доналд Тръмп. Някои го подкрепят, по различни причини - добри или лоши, но не и аз. Според мен в тази криза, виждаме автентичния Доналд Тръмп.

Какво означава това? Той според мен е една провалена и разбита личност, нарцисист, не зачита ничие мнение освен своето, импулсивен, вижда бързи и прости решения на сложни проблеми и като такъв той иска да печели избори през есента.

Съзнателно или подсъзнателно в ума му се върти едно - как да се покаже достатъчно силен, твърд, решителен по отношение на налагането на закон и ред, по отношение на икономиката, за да спечели вота. Намирам това за доста притеснително и не смятам, че той играе конструктивна роля.

- Правят се много сравнения със събитията от 1968-а, когато Ричард Никсън печели президентските избори с платформа за закон и ред насред безредици отново заради нарушаване на правата на чернокожите. Тогава посланието за закон и ред е било печелившо, така ли е обаче ще е и сега?

- Такива сравнения винаги са частично верни, но и винаги има нещо, което не е 100 процента идентично. Не знам как ще се развият нещата сега - ако имаме проблем със законността и реда, с насилие, вандализъм и мародерство тази седмица, следващата и още по-нататък през юни, тогава нещата стават сериозни и проблемът става и политически. Защото повечето граждани - било то бели, чернокожи, латиноси, християни, мюсюлмани или евреи - не искат кварталите им да горят, а да могат спокойно да ходят до магазина или до аптеката. За това съмнение няма.

Въпросът е дали протестите ще утихнат. Подозирам, че така ще стане, но не мога да съм сигурен. През последните нощи някои градове в САЩ станаха по-спокойни, по-безопасни, имаше повече ред. Но в други не беше така. Тези протести имат свой собствен ритъм и не знаем дали ще утихнат през следващите седмици или пък пожарът ще се разрасне. По мое мнение нещата ще започнат да се стабилизират през следващата седмица, но това зависи от самите протестиращи и от реакциите на властите.

Между другото демонстрантите са много различни. Сред тях има почтени граждани, които излизат на мирен протест и това е в реда на нещата, това е демокрацията. Има и други хора, които са гневни и изнервени в определен момент. Има и малки групи анархисти, които искат да разбият глобалния ред. И разбира се, има и престъпни банди.

Така че кой кой е и кой какво прави е трудно да се обобщи, но подозирам, че тези протести няма да са голяма тема на предизборната кампания тази година. Стига да не ескалира насилието през следващите 2-3-4 седмици. В такъв случай ще станат.

- За президентския вот ще говорим, но първо нека да погледнем към демократите - само часове след Доналд Тръмп неговият опонент в надпреварата за Белия дом Джо Байдън направи първата си реч от повече от два месеца. Някои я описват като визия за Америка след Тръмп, защото посланието беше свързано с разделението на американското общество. Как беше приета тази реч?

- Не мога да говоря от името на цялото американско общество и не знам как да направя обективна преценка. Но при Джо Байдън също има неясноти, които са проблематични. Той е опитен политик, квалифициран, известен, интелигентен и отговорен. Но има две неща, които не работят в негова полза за изборите през ноември.

Първото е възрастта - той ще стане на 78 години веднага след изборите. В това няма нищо лошо, всички остаряваме, и ако е в добро здраве - психическо и физическо, нека спечели изборите и да води страната. Но знаете, когато си на около 80-годишна възраст, ако не винаги, то поне често, енергията, способността за концентриране, когнитивните умения не са в най-добра форма.

Вторият проблем е, че той се изправя срещу опонент, който отчаяно иска да победи, не играе честно, популист е, антилиберален популист, много ефективен демагог, който си играе с емоциите на хората и ги експлоатира, играе си със страховете и тревогите. В това отношение Байдън няма предимство и ще трябва да се бори да не бъде приеман като прекалено мек и готов на компромиси в момент, когато голяма част от американския електорат харесва приписваната на Доналд Тръмп твърдост.

- В момента Джо Байдън води в социологическите допитвания с 6 пункта пред Тръмп, но ноември е още далеч. Казахте, че протестите най-вероятно няма да са основната тема на президентския вот. Коя тема ще доминира в такъв случай?

- Ако искате да спекулирам, бих казал, че се надявам до есента законността и редът да избледнеят като предизборна тема. Надявам се общественото здраве също да започне да отива на заден план - или защото ще достигнем така нареченото плато на кривата на заразата и ще заприличаме повече на България, където пандемията е под контрол, или може би ще намерим лекарство, вероятно не и ваксина до есента, но поне ефективно лекарство.

И тогава къде ще бъдем - най-вероятно ще стигнем до икономиката. Ще сме излезли от карантината, която покоси икономиката, ще има рецесия - краткотрайна или дълга, лека или дълбока, не знаем още. Но основните проблеми ще станат икономическото здраве, социалното равенство, просперитетът, работните места.

Нещата могат да се обърнат милиони пъти до ноември, но ако държите да спекулирам, бих казал, че общественото здраве ще се подобри, положението със законността и реда - също, но икономиката ще бъде голям проблем.

Интервюто може да чуете от звукови файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна