Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика ще се свие още по-рязко през второто тримесечие

Икономическият продукт на Германия ще намалее по-рязко през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, но облекчаването на коронавирусните ограничения и оповестените в последно време водещите индикатори предполагат, че дъното вече е преминато, съобщи в понеделник Министерството на икономиката.

Постепенното отпускане на ограничителните мерки означава, че икономическото съживяване вероятно е започнало през май, като рецесията е достигнала дъното през април, заявява министерството в редовния си ежемесечен доклад. То обаче предупреждава, че икономическото възстановяване през втората половина на годината и през 2021 г. ще бъде бавно и ще отнеме доста време.

"Фазата на икономическо възстановяване ще отнеме време, защото продължават епидемиологичните рискове и гражданите и компаниите реагират на тях“, посочва министерството в месечния си доклад.

Министерството също така заяви, че водещите икономически показатели не сочат за устойчиво възстановяване на пазара на труда през следващите няколко месеца.

В последния си доклад то прогнозира и значителен спад на износа и вноса през цялата 2020 година.

БВП на водещата европейска икономика се сви през първото тримесечие на годината с 2,2% спрямо последните три месеца на 2019г., когато се понижи с 0,1 на сто. Това е най-големият икономически спад от първото тримесечие на 2009г., когато бушуваше последната глобална финансова криза и вторият най-силен спад след Обединените на Германия в началото на 90-те години на миналия век.

Миналия петък агенцията за кредитен рейтинг "Фич" (Fitch Ratings Inc.) разкри, че очаква Германия да претърпи най-лошата рецесия след Втората световна война, прогнозирайки свиване на БВП с 6,7% за цялата 2020 г., последвано от "техническо възстановяване с 4,8% през 2021 година".

Съотношението на брутния държавен дълг към БВП се очаква да нарасне до 74% през 2020 г., съобщи агенция "Фич".

Тя също така прогнозира, че бюджетният дефицит на страната ще възлезе на 8,6% от БВП през 2020 г., "въз основа на комбинацията от много благоприятната начална позиция (1,4% от бюджетния излишък през 2019 г.), автоматични стабилизатори и обявените фискални мерки", заяви още кредитната агенция,  добавяйки, че през 2021 г. дефицитът ще е "значително по-нисък".

Германското правителство пък продължава да се придържа към прогнозата от април за свиване на БВП с 6,3% през тази година, въпреки че мнозина икономически институти направиха по-песимистични прогнози.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна