Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесменът Пламен Бобоков е в ареста

| обновено на 18.06.20 в 16:54
Пламен Бобоков
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков е бил задържан тази сутрин, каза за "Хоризонт" говорителят на Специализираната прокуратурата Кирил Пейчинов.

Бобоков е сред обвиняемите за аферата с опасния боклук, но прокуратурата му беше определила парична гаранция от 1 милион лева. 

Защо се е стигнало до задържането

Според източници на БНР,  защото не е внесъл навреме паричната си гаранция. От прокуратурата обещаха да предоставят информация по случая по-късно.

Първа за ареста на Пламен Бобоков съобщи Ани Александрова, пиар на предприемача. Тя написа:

"Днес в 9.40 часа бяха грубо погазени конституционните права на Пламен Бобоков . Той беше задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото Генка Бързашка, въпреки платената от него в срок, вчера, гаранция от 1 000 000 лв., за която надлежно са представени платежни нареждания на прокуратурата в рамките на вчерашния работен ден".

Според Пламен Бобоков с повторния арест са нарушени човешките му права и той ще се обърне към европейски и световни правозащитни институции. Всички банкови платежни нареждания и вносни бележки са доказателство, че Бобоков е платил гаранцията си, обясни пред БНР Ани Александрова, с която бизнесменът е успял да се свърже за кратко.

„Арестували са го, той успя да ми се обади и това беше последната ни връзка с него“, каза Александрова.

От 28 май пред къщата на Пламен Бобоков в Русе има постоянен полицейски пост.

Братът на Пламен Бобоков – Атанас, е под стража от десетина дни.
Защитата обжалва задържането

Защитата на бизнесмена Пламен Бобоков е обжалвала пред Специализирания наказателен съд неговото задържане.

Пред „Хоризонт“ адвокат Ина Лулчева обясни впоследствие, че паричната гаранция от 1 милион лева е била внесена вчера, а платежни документи за това са предоставени на спецобвинението. Парите са били внесени два дни след срока, определен от прокуратурата, тъй като размерът на гаранцията е бил обжалван:

„В случая прокуратурата е трябвало, ако е искала действа законосъобразно и да не създава съмнения, че просто иска да задържи Пламен Бобоков, при подадено уведомление на 15-и, че няма да се внесе гаранцията поради обжалване в съда, да уведоми г-н Бобоков, че това е незаконосъобразно тълкуване и да го предупреди, че, ако не я внесе, ще бъде задържан. Да се задържа лице, което не се укрива, участва във всички процесуални действия, за което е призовавано, е плод на пристрастност, и то след като е внесен 1 млн. по сметка на Специализираната прокуратура“.

Пламен Бобоков е в ареста в Русе, каза още адвокат Ина Лулчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна