Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Бобоков остава на свобода, Захариева разпитана за среща с него

| обновено на 25.06.20 в 19:28
Пламен Бобоков отговаря на въпроси на журналисти - 25 юни 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков. Той остава на свобода срещу паричната гаранция от 1 милион лева по разследването за внос и депониране на опасни отпадъци

Прокуратурата искаше арест за Бобоков заради внесената със закъснение парична гаранция. Както първоинстанционният съд, така и този реши, че забавянето е било по обективни причини.

Спецобвинението, което от петък разпространява доказателства по дело за търговия с влияние заради чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков - между него и президентския секретар Пламен Узунов, се опита да мотивира съда да задържи бизнесмена с аргумента, че има влиятелни контакти у нас и бизнес в страни извън ЕС.

Като ново доказателство беше представен  разпит на външния министър Екатерина Захариева по повод нейна среща с Бобоков, проведена по негово настояване заради мисиите ни в Нигерия и Алжир.

Разпит на външния министър Екатерина Захариева представи прокуратурата в опит да убеди Апелативния специализиран съд да задържи под стража бизнесмена.

Първият ни дипломат  е била разпитана вчера по делото за търговия с влияние, по което показания даваха президентският секретар  Пламен Узунов и самият Бобоков.

Пред разследващите Захариева е заявила, че шефът на "Приста ойл" е поискал среща с нея, за да й предложи подходящи кандидати за посланици в Алжир и Нигерия.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка цитира външния министър, че останала с впечатление, че "президентската институция се опитала да се меси в избора на дипломати по" един много елегантен начин":

„Установява се от разпита на свидетелката, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията“, обясни прокурор Брезашка.

Пламен Бобоков с адвокат Ина Лулчева.            Снимка: БТА

Според прокурор Петър Белчев заради  влиятелните контакти, които има, извън ареста Пламен Бобоков може да попречи на разследването за внос и депониране на опасни отпадъци, заради което се искаше и постоянното му задържане:

"Господин Пламен Бобоков е участник в организирана престъпна група. Той е участникът- лобист в тази група. Той е човекът, който има телефонните номера на важните хора в държавата, с които той се свързва, за да се прокарват негови икономически и политически интереси“, изтъкна прокурор Белчев.

Спецобвинението разпространи доказателства по дело за търговия с влияние заради чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков - между него и президентския секретар Пламен Узунов.

Според спецобвинението  дешифрираните файлове с разговори с кандидат за окръжен прокурор на Русе, търсил съдействие за избора си от бизнесмен, с Пламен Узунов и с неназовано лице с имунитет, очертават  ключова роля на Бобоков в схемата с отпадъците.

Според апелативните спецсъдии обаче чатовете Бобоков - Узунов от делото за търговия с влияние не са относими към разследването за опасния боклук и мярката за неоклонение на бизнесмена по него.

„Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Това е толкова грозно, толкова долно. Моля, не позволявайте да бъдете част от това“, заяви пред медиите Пламен Бобоков.

"Делото за боклука е, за да ме закопчаят по някакъв начин", каза бизнесменът. Тоест чрез делото за боклука "да се стигне най-накрая до този, който е основният враг на двата стълба". 

„Всичко е извадено от контекст. Не съм аз целта, целта е президентът. Вие какво, не знаете ли какво искат да направят? Чак сега разбрах каква била целта на цялото шоу“, коментира още по повод обвиненията си бизнесменът. 


С днешното си решение Специализираният апелативен съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Бобоков и  потвърди паричната му гаранция от един милион лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени