Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владислав Панев: ББР решава за покупка на акции, не правителството

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

„Нито законът, нито Уставът на Българската банка за развитие (ББР) диктуват, че решение за покупка на акции се взема от правителството. Такова решение се взема от Надзорния и Управителния съвет на Банката. Тук е въпросът с отговорността. Когато има решение на правителството, се влиза в колективна безотговорност“. Това обясни пред БНР финансистът Владислав Панев, един от сигнализиралите Върховния административен съд (ВАС) за неизгодността на сделката. 

Той поясни, че цената, по която ББР ще купи акции на Първа инвестиционна банка, е 5.00 лева на акция, докато на фондовата борса се търгуват на цена 2.60 лева за акция.

„Ако решението на правителството падне, отговорни ще са членовете на Управителния съвет на ББР, така че те трябва да помислят“.

В предаването „Нещо повече“ Владислав Панев подчерта, че държавата купува малко над 18% от капитала на ПИБ, но това не ѝ дава гаранции за контрол.

„Държавата купува акции общо за 140 млн. лева, което е двойно повече, разликата е 70 млн. лева. Но тези сметки не могат да се правят по този начин, защото има странични фактори, които влияят. Такива сделки се правят на цени, по-ниски от пазарната, а не на по-висока“. 

Ако ВАС се произнесе в полза на жалбоподателите, правителственото решение ще падне и няма да има колективна безотговорност

Интервюто с Владислав Панев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от