Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев пред БНР:

ББР да купи акции на ПИБ: Целта не оправдава средствата

Българска банка за развитие (ББР).
Снимка: БГНЕС

“Според мен в този конкретен случай със сигурност (решението на държавата чрез ББР да купи процент от акциите на ПИБ –б.р.) целта не оправдава средствата, каза пред БНР Георги Вулджев, икономист в Експертен клуб за икономика и политика и допълни:
 

“Първо няма причина към този момент самото присъединяване към ERM II да е толкова сериозен приоритет, че да се налага държавата да налива пари в частна банка под доста съмнителни условия с оглед на факта, че в момента самата еврозона е в тежка криза, не е сигурно как ще се развият нещата през следващите няколко години по отношение на стабилността на редица страни членки в еврозоната, както и в банковата стабилност на банковата система на еврозоната като цяло“.

“И освен това при самото присъединяване към ERM II ние няма да получим някакви допълнителни мерки за финансова подкрепа или нещо подобно, съответно няма пряка полза от нашето влизане. Даже от самото влизане в банковия съюз по-скоро се отваряме към някои рискове, свързани с банковата система на еврозоната и нашата интеграция в нея“, каза още той в предаването "Преди всички".

Интервюто с Георги Вулджев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристиан Вигенин: В годините ББР се превърна в банка на олигарсите

"ББР беше създадена със съвсем други цели. Няма да сгрешим, ако кажем, че в годините тя се превърна в банка на олигарсите".  Това каза пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин. По..

публикувано на 14.06.20 в 11:30

БСП иска създаване на Временна анкетна комисия за сделката между ББР и ПИБ

Парламентарната група на БСП ще внесе пети вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради корупция. Решението беше взето на продължило повече от 9 часа заседание на Националния съвет на социалистите. Променени бяха и датите на процедурата по..

публикувано на 14.06.20 в 00:40
Румен Гечев

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма..

публикувано на 11.06.20 в 16:48
Министър Владислав Горанов сред колегите си Росен Желязков и Марияна Николова на днешното извънредно правителствено заседание.

Горанов: ББР ще поиска представител в ПИБ, след като придобие дял в нея

Българската банка за развитие ще поиска да има представител в Първа инвестиционна банка (ПИБ) , след като придобие малко под 19 % от нея . Това стана ясно от изказването на финансовия министър Владислав Горанов, след като беше оповестено решението на..

публикувано на 12.06.20 в 13:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение над ферибот в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира..

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена...

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на..

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да..

публикувано на 23.07.24 в 10:55