Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христиан Митев: Ще се наложи еколози и собственици да намерят баланс

Снимка: БГНЕС

Предложенията ни са насочени към по-широка общност и очакваме подкрепа от собственици и ползватели на земи, които попадат в зоната на Натура 2000. Затова е нормално да участват в дискусиите при определянето на дейностите и плановете за управление. Не във всички зони от Натура 2000 са забранени стопански дейности. Има зони, в които е възможно строителство на селища за екотуризъм... Ще се опитаме да съберем подкрепа от повече колеги“. Това каза пред БНР Христиан Митев, вносител на промените в Закона за биологичното разнообразие, зам.-председател на правната комисия от групата на Обединените патриоти.

Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще бъдат обсъдени със заинтересованите страни на кръгла маса в парламента. Експертната дискусия се организира по инициатива на председателя на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която в края на миналата седмица заяви, че от ГЕРБ няма да подкрепят поправките, внесени от коалиционния партньор НФСБ. 

В предаването „Преди всички“ Митев поясни, че целта на консултативните органи, които ще бъдат създадени към екоминистерството и регионалните екоинспекции, е да се чуе всяко мнение и да се намери най-доброто балансирано решение. 

„Еколозите и собствениците ще се наложи да намерят баланс. Крайни позиции никога не са довели до нещо положително“. 

Очакванията на Христиан Митев законът да бъде приет до края на тази парламентарна сесия

Интервюто с Христиан Митев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна