Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Енчо Господинов: Езикът на хуманността често е заглушаван от политически пушилки

Последната криза – тази с коронавируса, показа липсата на ярко политическо лидерство в целия свят. Това подчерта пред БНР Енчо Господинов, журналист и дипломат.

„Днес светът е заврян в един неприятен ъгъл на историята и поради липсата на лидери от ранга на Нелсън Мандела, Махатма Ганди, генерал Де Гол. Политиката и журналистиката бяха засегнати от глобализацията. Неадекватното образование и опит на много от днешните политици. Виждаме неприятна за наблюдение картина. Виждаме липсата на духовни водачи и политически лидери, които знаят как да изведат не само собствените си страни на спокойни брегове, а да дадат надежда на света и на изстрадалото човечество“, каза още Господинов в предаването „Неделя 150“.

По думите му „езикът на хуманността, на състраданието и на обективността много често е заглушаван от политически пушилки и дандании. Този език много трудно си пробива път“.

Енчо Господинов завърши книгата си „Сянката на петнистия кон“ - „жанрово нестандартна, защото е смесица от автобиография, политическа сатира, пътеписи от широкия и красив свят”, както сочи анотацията на втората ѝ корица. В нея Господинов разказва за „видяното и чутото“ през богатия му на преживявания живот като специален кореспондент и по-късно като представител на Международния Червен кръст в най-горещите точки на света. 

В книгата авторът разказва и за моментите, в които е имал удоволствието и честта да срещне Кърт Вонегът в Ню Йорк:

„Това е един от най-приятните ми спомени от работата ми в Ню Йорк. Вонегът беше невероятен интелектуалец, хуморист, човек на словото и с гражданска съвест. Къщата му беше близо до сградата на ООН. Вонегът идваше всеки следобед в парка до пазара на амишите да изпуши по някоя цигара. Няколко пъти го заговарях, имаше симпатии към България. Като го заговореше човек, гледаше с леко присмехулен поглед и толкова дълбоко и искрено говореше за всичко, което ставаше по света, че човек можеше да изтръпне. В същото време беше много сърдечен, приятен, замечтан, гледаше нагоре. Той беше един от най-големите революционери на американското мислене. Той беше един от живите паметници на човешката съвест, особено след като написа „Кланица 5“.

Интервюто с Енчо Господинов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от