Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заслушани в Космоса

Радиотелескоп в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Платформата Ratio.bg организира тази вечер онлайн среща с учени, които ще разкрият красотата на нощното небе.

„Ако наблюдаваме Космоса в радиовълни, Слънцето не е толкова ярко и затова можем да видим по-ясно мистични обекти като черни дупки, зараждащи се нови звезди и планетарни системи, дори как си взаимодействат някои галактики", обясни в предаването „Преди всички" по „Хоризонт" д-р Янина Методиева, преподавател в Института по астрофизика към Виенския университет и един от лекторите довечера.

„Радиоастрономията е дял от основната астрономия, в който не гледаме небето, а го "слушаме". "Слушаме" небето с помоща на големи телескопи, тъй като сигналите, които идват от Космоса, са доста по-слаби от тези на Земята", допълни тя.

53 са радиотелескопите в Европа и поддръжката им струва около 100 хиляди евро на година. 

Сред най-впечатляващите открития на радиоастрономите за последните години Янина Методиева отбеляза "заслушването" в първата черна дупка през април 2019 година, което е отнело повече от една година, за да се обработят данните и да се анализира сигналът. 

„Не само доказва, че има черни дупки, но и ни ги показва. Черните дупки са много интереснни обекти. Голяма маса, съсредоточена в малко пространство, огъват пространство - времето и това, което виждаме ние, прилича на геврек от светлина, която пада вътре в черната дупка и оттам вече нищо не може да излезе“. 

Защо е важна радиоастрономията и какво може да ни разкрие за Вселената, как мобилните телефони, безжичният интернет и спътниците, кръжащи над Земята, ограничават радиоастрономите, как да си построим радиотелескоп - това са някои от темите на онлайн срещата.

Още по темата от разговора на Лора Търколева с Янина Методиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна