Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за създателите на Старозагорската опера

Стара Загора - Държавна опера
Снимка: Емил Енчев

Навършиха се 95 години от създаването на първия извънстоличен оперен театър - Старозагорската опера.  

Стара  Загора е град с богати традиции в областта на музиката - още през 1897 г. е основано музикално дружество „Кавал“, което разполага с мъжки и смесен хор, с оркестър, и със своите концерти възпитава музикалния вкус на старозагорци. През 1905 г. широка просветителска дейност развива и учителят от Девическата гимназия Златан Станчев - той е диригент на училищни и градски хорове, светски и църковни. В програмите на съставите присъстват и хорове из опери.

През 1919 г. в Стара Загора е представена и първата оперета - творба от Луи Бордез, а Станчев дирижира и още няколко оперети с хоровите състави и с духов оркестър, като подготвя вокално много от солистите, станали по-късно водещи наши оперни певци. Принос за възпитаването на вкуса на старозагорската публика има и създадената през 1914 г. „Детска китка“ с диригент Тодор Пъндев - хор, приел по-късно името „Родни звуци“. Неговият състав е от близо 300 деца, като подбран малък състав изнася много концерти в града, в които се включват и оперни фрагменти.

През 20-те години на века съставите на музикалното дружество “Кавал“ изнасят фрагменти от опери - вече с костюми, грим, декори и сценично осветление. Откъсите са от "Селска чест", "Кармен", "Вълшебната флейта" и "Фауст", както и първото действие на "Гергана" от Маестро Атанасов. Възторженият прием от страна на публиката дава кураж на ръководителите на съставите Александър Георгиев и Златан Станчев да започнат действия за създаването на оперен театър в града.

1 юли 1925 г. е рождената дата на операта в Стара Загора. Тогава е представена операта „Гергана“ на Маестро Атанасов под диригентството на Атанас Ковачев - капелмайсторът на духовата музика. Хоровете подготвя Златан Станчев, а главните роли се изпълняват от Ничка Хаджимитева-Баталова и Георги Баталов (родителите на известната наша диригентка Росица Баталова). Така започва пътят на Старозагорската опера, съставена както от професионални музиканти, така и от любители.

Следващите 20 години трупата съществува само благодарение на ентусиазма и любовта към музиката на своите участници - без материална сигурност и стабилност. Сменя няколко пъти името си: Южнобългарска районна опера, Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 г. операта преминава на държавна издръжка, а първата премиера е на 8 юни същата година - на операта „Русалка“ от Даргомижски с диригент Симеон Фетфаджиев, режисьор Драган Кърджиев и в ролите Никола Христов, Тоско Илиев, Рене Йорданова, Йорданка Бунарджиева-Минева.

Днес Държавна опера - Стара Загора работи активно под ръковоството на директора и режисьор Огнян Драганов, а в екипа му са оперната прима Веселина Кацарова (артистичен директор), Ивайло Кринчев (главен диригент), Силвия Томова (ръководител на балета), Младен Станев (хормайстор).

Чуйте в звуковия файл историята на създаването на Старозагорската опера и един паметен запис на хора и оркестъра под диригентството на Димитър Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна