Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантина за българите, които влизат в Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след взривовете от нови случаи в няколко страни, заяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Българските граждани, които влизат в страната, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. 

Унгария вдигна повечето от карантинните си ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от страните от Европейския съюз и съседните страни, нечленуващи в ЕС.

Днес обаче Гергей Гуяш съобщи на онлайн пресконференция, че са необходими нови рестрикции, които да задържат коронавируса "извън границите", за да се избегне връщането на вътрешните карантинни мерки.

"Тези рестрикции служат да защитят нашата свобода", подчерта той, цитиран от БТА.

Според новите правила унгарските граждани, връщащи се от високорискови страни, класифицирани като "жълта" и "червена" категория, ще трябва да преминат медицинска проверка на границата и да се подложат на 14-дневна карантина дори ако не са заразени. Това може да се избегне само с два отрицателни теста за Covid-19 от предишните пет дни, заяви Гуяш.

Същото важи за чужденци, идващи от "жълти" страни, но на тези от "червените" ще бъде отказан достъп.

Балканските страни Албания, Косово и Черна гора и съседна Украйна са в "червената" категория. Сърбия, България, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство са сред "жълтите" страни, докато пристигането от Хърватия (популярна туристическа дестинация за унгарците) засега е свободно.

Списъкът ще бъде преразглеждан регулярно.

Транзитният и товарният транспорт, както и бизнес пътуванията, са изключени от рестрикциите, но медицински проверки са възможни.

Унгария, с население около 10 милиона, е регистрирала 4234 случая на коронавируса и 595 свързани смъртни случая към днешна дата и днес съобщи за пет нови инфекции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени