Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: ВСС можеше поне формално да отиграе искането за оставка на Гешев

Биляна Гяурова
Снимка: БГНЕС

"Фактът, че Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, не посмя да допусне, че ВСС или Етичната комисия към прокурорската колегия може да се сезира, вече показва проблем". Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, във връзка с декларации от адвокатски колегии за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тя добави:

"ВСС получи втори шанс. Поне да се сезира Комисията по професионална етика към прокурорската колегия да направи една проверка. Те са много добри в процедурите и могат много добре да го отиграят. И накрая да излязат с едно становище, че всичко е перфектно, както направиха миналата година. По този начин ВСС ще каже, че всичко е наред". 

Според Гяурова главният прокурор може да покаже, че не се страхува от създалата се ситуация, като влезе публично в дебат за промяна в Конституцията и промени в Закона за съдебната власт:

"Отново да се отвори разговорът за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет".

В предаването "Преди всички" Биляна Гяурова заяви, че протестите трябва да бъдат не само пред Министерския съвет, президентството и парламента, но и пред Висшия съдебен съвет:

"Въпрос на лидерство е, което трябва да проявят и президентът, и парламентът, и ВСС. Да седнат и да говорят открито. Включително и ако това означава да се направят кадрови промени и смени. Защото част от хората, които са по върховете на държавата, са изчерпани".

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!