Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата с дислексия стават по-креативни в работата си в бъдеще

Дислексията е трамплин, а не препятствие, смята авторката на първия шрифт на кирилица за дислектици

Кристина Костова
Снимка: Архив

Децата с дислексия са по-креативни в работата си в бъдеще, твърди Кристина Костова, автор на шрифтове на кирилица за хора с дислексия.

„Има няколко чуждестранни разработки за шрифтове за дислектици, насочени за латиница и езиците, обслужващи латиницата, но няма разработки за кирилица. Затова намерих консултант, който да има голям опит с дислексията - това беше доц. Екатерина Тодорова и реших да създам шрифт на кирилица." Това разказа в предаването „По първи петли“ на „Хоризонт“ Кристина Костова. Тя е първият автор на шрифт на кирилица за дислектици. Това е специален шрифт, на който е посветена и дипломната й работа за магистърска степен в Националната художествена академия, Катедра „Книга и печатна графика“. 

Самата Кристина има по-слаба форма на дислекция, която преодолява в ученическите си години. За дислексията тя обяснява, че е състояние на работа на мозъка, което дава повече възможности, независимо че в началото изглежда по-скоро ограничаващо и като препятствие. Това не е болест и не е правилно детето да се третира като болно, подчертава Кристина Костова. Мозъкът работи с повече картини и образи, обработва информацията повече визуално и повече информация наведнъж. Когато тези деца пораснат, те са способни да развият по-креативен подход към работата си, обяснява авторката. 
„Дислексията е разстройство на способността и неспособност за четене и разбиране на прочетеното, объркване на една буква с друга или те те разместват. Дислексията не е умствено изоставане и дори понякога при наличието й се наблюдава по-висока степен на интелигентност“, казва още Кристина Костова. 

По думите й, родителите на деца с дислексия не бива да се страхуват, а да потърсят консултация, да говорят с учителите на своите деца, да потърсят допълнителен учител и да знаят, че е това не е нещо, което спира детето в неговото интелектуално развитие. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна