Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5-12 юли 2020

Ники Русев
Снимка: Иван Тотев

Силен сезон за младата надежда на националния ни отбор по спортно катерене Николай Русев. Макар, заради коронавируса, състезанията да са отменени, 14-годишният пловдивчанин записва постижение след постижение по скалите в България. На 11 юли Ники премина линията “Напред и нагоре” 9а в пещерата “Проходна” край Карлуково. След извънредното положение 14-годишният катерач от клуба на НСА изкатери три маршрута 8а+, едно 8b, две 8c-та (“Непобедим” и “Напред”, отново на Карлуково), за да стигне и до първото си 9а.


Нов премиерен маршрут в памет на Джиджи

Нов премиерен маршрут беше прокаран в Рила. Алпинистите Станислав Атанасов-Мечката, Николай Петков и Владимир Пеков са решили да кръстят линията "Джиджи" - в памет на проф. Георги Атанасов-Джиджи, който почина преди седмица на 94-годишна възраст. Турът се намира на Крайна Дяволска игла, състои се от 5 въжета (по около 35 метра), първите 3 от които - в силен надвес. Максималната категория за свободно преминаване е 7b/7b+. Още по темата - тук.


Отмениха "Пирин Ултра"

“Пирин Ултра” тази година няма да се състои, заради ситуацията с коронавируса.

"Негативните ефекти са много, както от гледна точка на практическото изпълнение, така и по отношение на записванията, работата със спонсори и пр. Несигурността за пътуващите също е основен проблем, тъй като към момента над 60% от записалите се са идващи извън България” - обясни пред БНР организаторът Димитър Димитров.

Затова събитието се отлага за 2021 г., като се запазват регистрациите на всички участници без допълнителни такси. 

Миналата година в трите старта на “Пирин Ултра” участваха 500 души от 39 държави. А две поредни години една от дистанциите (66 км) беше етап от Световните серии по скайрънинг.


Рекордът по Е4 остава у Кофето

Рекордът за скоростно преминаване по българския участък от Е4 остава у Калоян Пейчев-Кофето, който миналата година измина 240-километровото трасе за 51 часа и 8 минути. Планинският бегач Владимир Милушев се отказа от опита си за рекорд тази седмица, след като измина 165 километра за малко повече от 33 часа. Благоевградчанинът тръгна от столичния квартал “Драгалевци”, прекоси Витоша, Верила и Рила, стигна до хижа "Вихрен" в Пирин и реши да преустанови опита си заради натрупана умора. Въпреки доброто темпо, с което се придвижваше, той сподели, че няколко пъти неуспешно се е опитвал да поспи и е преценил, че липсата на сън, в комбинация с натрупаната умора би направило остатъка от маршрута доста неприятно за него преживяване.


Станимир Димитров победи в Панчаревския маратон

Станимир Димитров измина 42-километровото трасе за 4 часа и 9 минути.. При жените първа бе Славена Топалска с време 4:26:22. В дуатлона (40 км MTB+бягане 42,2км) най-бърз беше Румен Игнатов - 9:57:56. Резултатите вече са качени в сайта на организаторите, СК “Бегач”.


Алпиниада "Мальовица"

В събота и в неделя в Рила се проведе Алпиниада "Мальовица", организирана от Алпийски клуб “Железник”. Това е традиционен лагер със състезателен характер за любителите на скалното катерене. Очаква се Българската федерация по катерене и алпинизъм да обяви резултатите. Участниците изкачват върховe в Мальовишкия дял на Рила. Точки се дават за най-висока категория маршрут, за маршрут, който е за изкуствено преминаване, но е преминат свободно, за достъп до определен масив.


Обявиха номинациите за "Златен пикел"

Обявен беше списъкът с номинациите за най-перстижната награда в алпинизма - ‘Златен пикел”, за постижения през 2019 г. Сред тях са:

- Премиерното изкачване на седемхилядника Линк Сар в Пакистан, от Стив Свенсон, Греъм Цимерман, Марк Ричи и Крис Райт;

- Соловото изкачване на Югозападната стена на осемхилядника Гашербрум II от Денис Урубко попремиерния маршрут “Honeymoon”;

- Изкачването на руснаците Дмитрий Головченко и Сергей Нилов (макар и не до самия връх) на Източната стена на Кумбакарна (771о м) в Пакистан;

- Две изкачвания на Марек Холечек и неговите партньори: премиерата на Северозападната стена на Чамланг(7321 м) в Непал със Зденек Хак и премиерата на “Boy’s 1970” - нова линия по Източното лице на шестхилядника Huandoy Norte (6360 м) в Перу с Радослав Грох;

- Нов вариант на линията “M-16”, на Howse Peak, от звездното трио Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели, които загинаха при слизане.


Най-вероятно раздаването на наградите ще бъде в края на септември, по време на фестивала в Ладек, Полша, но всичко ще зависи, както е ясно, от ситуацията с пандемията от КОВИД-19.


Кино под звездите

В събота вечерта се проведе поредното събитие от организаторите на Банско филм фест - “Кино под звездите на Витоша”. На поляната край Музея на совата бяха прожектирани 4 филма за далечни планини, приключения на едни от най-отдалечените и трудно достъпни точки на планетата, екстремни постижения, от Намибия до Гренландия. За финал зрителите видяха филм за легендата Том Балърд, който първи в света изкачва в един зимен сезон шестте най-големи северни стени в Алпите.

Следващото подобно събитие на Банско филм фест е на 14 юли, от 21:00, в парк „Военна Академия Г.С. Раковски“ в София.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени