Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Маринов: Има данни за организирани групи, които целят ескалация на протестите

13 са задържаните след опита за нахлуване в сградата на бившия Партиен дом

Снимка: БГНЕС

Има данни за организирани групи, които се опитват да създават напрежение и ескалация на протестите. Това обяви пред депутатите вътрешният министър Младен Маринов. За снощния сблъсък СДВР извършва проверка. 13 са задържаните, съобщи министър Маринов. Трима души бяха ранени - двама полицаи и един демонстрант - след опит за нахлуване в сградата на бившия Партиен дом.

"Ние получаваме постоянно оперативни сигнали по различни канали за евентуална ескалация, наличие на групи от провокатори, които да търсят конфронтация с полицията или да търсят атака към сгради, представляващи институциите на Република България. За съжаление тази информация вчера се потвърди, вследствие на което за днешния ден Столичната дирекция на вътрешните работи е предприела съответните действия, сигналите са тревожни. Сами виждате, че вече се потвърждава това, че има организация за търсене на ескалация на самия протест".

Младенов призова за мирни протестни действия и обясни още:

"Искам да се обърна към всички, които си позволяват да посягат на полицаи, голяма част от тях са с жълти жилетки като жест на добронамереност и ни показват, че са там, за да им помагат, а не да им навредят, и искам да се отразява обективно ситуацията, да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана и по закон има право и прилага физическа сила и помощни средства, да се говори, че тя бие".

Министърът на вътрешните работи беше изслушан в Народното събрание по искане на БСП, които заявиха, че са искали информация за случаите на насилие във втория ден на протестите, когато младо момче пострада сериозно. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени