Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" се съгласи да ограничи от август петролното производство със 7,7 млн. барела на ден

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +" постигнаха споразумение за известно облекчаване на общото ниво на съкращаване на петролното производство от началото на месец август до 7,7 млн. барела на ден спрямо досегашното намаляване с 9,7 млн. барела, потвърди в сряда министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман.

По този начин членовете на "ОПЕК +" преминаха към договорената по-рано тази година втора фаза за известно облекчаване при ограничаването на петролното производство.

Въпреки това, поради компенсации за неизпълнение на договореностите в предходния период от някои страни-члени, "ефективното“ ниво на съкращения ще достигне приблизително 8,1 - 8,2 милиона барела през август, поясни саудитският енергиен министър.

Точният размер на намалението остава неясен, тъй като неизпълняващите досегашните производствени квоти членове все още не са представили своите компенсационни планове за юни, предупреди той. Те са длъжни да направят това до края на юли, се казва в днешното изявление на ОПЕК.

Следващите заседания на Съвместния технически комитет и Съвместния комитет за наблюдение на министрите във формата "ОПЕК +" ще се проведат съответно на 17-и и 18-и август.

Анализ на "ОПЕК +" показва, че евентуална втора вълна на световна коронавирусна инфекция може да доведе до намаляване на търсенето на петрол през 2020 година с 11 млн. барела на ден, докато основният сценарий (без втора вълна на Covid-19) включва свиване на петролното търсене с 9 млн. барела дневно.

След решение на "ОПЕК +" фючърсите на петрола Брент с доставка през септември поскъпват с 0,65% към $ 43,10 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август - с 0,5% към $40,50 за барел. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна