Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Пенев: Ставаме гигантско общество от егоцентрици

От бракониер актьорът се превръща в легален режисьор, залага на еволюцията, а не на революцията

Владимир Пенев
Снимка: БГНЕС

„До този момент заниманията ми по режисура са били един вид бракониерство, а сега вече са легални.“ Това споделя в предаването „Графити по въздуха“ на „Хоризонт“ известният актьор Владимир Пенев. Той е режисьор на моноспектакъла "Всички страхотни неща" на Дънкан Макмилън с участието на младия актьор Бойко Кръстанов в Народния театър. Това по думите му е четвъртият му опит да бъде режисьор. Пенев специализира режисура в НАТФИЗ при проф. Пламен Марков миналата година.

„Съдържанието на всички страхотни неща, смисъла на всички страхотни неща е в това да намериш всички онези ежедневни и прости и малки основания да бъдеш щастлив и да продължаваш да живееш, въпреки всички обстоятелства. Винаги да намираме смисъл и да продължаваме напред - с усмивка, с радост, с надежда. Това са страхотните неща. Които ни правят по-добри, които ни правят по-смислени, които ни дават основание да живеем", изтъкна Пенев. 

В карантината, в която бяхме попаднали, много хора се отчаяха, много хора се озлобиха, много хора преминаха не през катарзис, а обратното, смята актьорът и режисьор Владимир Пенев.

"Тази карантина аз мислех, че ще роди някакви положителни и смислени неща, но се оказа, за съжаление, че нашата цивилизация е непригодна да се променя толкова бързо и то в положителен план. Че вече сме станали толкова силно комуникативни и зависими един от друг, че трудно можем да извървим един път на доброто и на смирението. И целият този труд и приключение с Бойко имаше един особен смисъл и се надявам да има такъв смисъл за зрителите."

По повод протестите Владимир Пенев посочи, че като вече леко уморен и скептичен по отношение на това нещо добро да се случи за хората в революцията, той залага повече на еволюцията. Това според него може да се случи и през културата.

На този етап обаче Пенев вижда повече разделителните линии между нас, а пресечните, обединяващите ни точки намаляват.

Ставаме гигантско общество от ужасно силни егоцентрици и индивидуалности, които по-скоро искат да се отличат от останалите, отколкото да станат част от нещо общо – заедно някак си да вървим напред, подчерта актьорът.

"Това е голям проблем. Надявам се, че ще можем да стигнем до единна обща ценността система, в която няма как хора със съмнителни качества да се окажат водачи.

Моноспектакълът "Всички страхотни неща" ще се играе и на 5, 28 и 29 юли, както и на 29 и 30 август на откритата сцена в двора на Народния тетър.

Още по темата слушайте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна