Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествието на протестиращите спря пред паметника на Васил Левски

| обновено на 20.07.20 в 23:50
Снимка: БГНЕС

За поредна вечер протестиращи за оставката на правителството блокираха централни кръстовища в София. Демонстрантите скандираха и пред Народното събрание, и пред сградата на Министерския съвет, след което тръгнаха в шествие из центъра на столицата. Преминаха покрай Съдебната палата, по-късно по бул. „Патриарх Евтимий“ и спряха пред паметника на Васил Левски.

Блокирани цяла вечер бяха Орлов мост и кръстовището при ректората на Софийския университет. Спречкване между шофьорите на два автомобила и протестиращи създаде напрежение. Това стана повод полицаите да помолят демонстрантите да премахнат блокадата. 

По-рано протестиращи заявиха пред събралото се множество:

„Тук сме, защото имаме обща цел. Всички искаме да живеем в реално функционираща демокрация, в държава с разделение на властите, с върховенство на закона и правосъдие за всички“.

„Ние стагнираме, защото сме пропити с корупция. Корупция, която това правителство толерира, съучаства, спонсорира“.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев разпъна палатка пред сградата на БНТ. Исканията са за оставката на генералния директор националната телевизия Емил Кошлуков.

Част от протестиращите се отправиха към сградата на Първо РПУ, където е отведен бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, за да се изясни дали е бил съпричастен към спирането на метрото днес. Според един от неформалните лидери на протеста Арман Бабикян Спасов е арестуван без ясни причини „от мафията, по заповед на каскетите и тиквата, и по заповед на онзи нещастен шофьор на Мето Илиенски“.

Протестът продължи над 19 часа. Демонстрацията започна в 7.00 часа сутринта пред сградата на парламента под наслов „Окупация на НС. Всички вън!“.

снимка: БГНЕСВ Благоевград се проведе девети антиправителствен протест, но без шествие. Около 30 демонстранти се събраха на площад „Георги Измирлиев“, пред сградата на Общината, и поискаха оставките на правителството и главния прокурор.

За поредна вечер десетки демонстранти скандираха „Оставка и затвор, Гешев е позор“ пред сградата на Община Пловдив. Хора от различни възрасти заявиха, че ще протестират до победа, до промяна и до нов ред в държавата.

В Бургас близо 200 протестиращи блокираха за 20 минути движението на колите по булевард „Булаир“ в посока Морската градина. С шествие протестиращите се движиха по двете платна на булеварда и за кратко забавиха движението на градските автобуси и автомобилите.

Протестиращите тази вечер във Велико Търново заявиха, че са разочаровани от днешните дебати в парламента по вота на недоверие, но са категорични, че няма да радикализират действията си с блокади на обществени сгради. Великотърновци отново настояха за оставките на правителството и на главния прокурор и за по-голямо внимание на държавата към хората. 

За десети пореден ден старозагорци излязоха на мирно протестно шествие по улиците на града. Те поискаха отново оставките на правителството и главния прокурор. И запалиха чучело, символ на корумпирания политик.

Недоволни от управляващите варненци преминаха в шествие през града. „Парите от хазарта за спорт и култура, не в нощни шкафчета“, гласи един от издигнатите плакати. Исканията са за незабавна реформа. Шествието преминава спокойно и без напрежение.

И тази вечер пред сградата на Съдебната палата в Русе се събраха протестиращи. Хора на различна възраст и с различна политическа окраска се обединиха в исканията си за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът и тази вечер премина в шествие по централната градска улица.

Протестът срещу кабинетът „Борисов“ в Сливен се възобнови след два дни почивка. Близо 50 души скандираха „Оставка“ и „Мафия“ по главната улица на града. Протестът премина спокойно, без инциденти. До затваряне на пътища не се стигна. За утре протестът е с начален час 18.30 на площада пред Общината.

снимка: БГНЕСДевети ден на недоволство в Ямбол. Протестиращите се събраха пред сградата на Общината с искания за оставка на парламента, правителството и главния прокурор. Те са категорични, че няма да се откажат, докато правителството не си отиде.

За поредна вечер жители на Добрич се събраха в центъра на града на протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор на България. Десетките недоволни граждани направиха традиционното си шествие по главната пешеходна алея с развети знамена до централата на ГЕРБ. Обещаните големи промени в кабинета по думите на протестиращите са „прах в очите на хората“.

Предимно млади хора и майки с деца се събраха тази вечер на централния площад в Ловеч за поредния антиправителствен протест.

Двайсетина души с плакати и знамена се събраха пред Областната управа в Шумен на протест „срещу системата“. Това беше осмият ден на протести в Шумен. Исканията не са променени от началото на недоволството миналия понеделник.

В Хасково антиправителственият протест беше по-малоброен от предишните дни и без шествие. За четвъртък, 23 юли, се подготвя митинг на хора от цялата Хасковска област и автошествие.

Едва 20-ина души се събраха на протеста в Смолян. Гражданите открито заявиха искането си, включително и смяна на системата.

В Пазарджик тази вечер само трима души се включиха в протеста срещу правителството. Организаторите обясниха слабото участие с промяната на началния час. снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52