Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха вота на недоверие

| обновено на 21.07.20 в 12:15
Снимка: БГНЕС

Със 124 гласа "против" от 237 гласували депутатите отхвърлиха вота на недоверие. "За" оставка на кабинета гласуваха 102-ма, а 11 се въздържаха.

След като петият вот на недоверие не успя, вносителите - депутатите от БСП, напуснаха пленарната зала, а от ГЕРБ последваха обяснения на два отрицателни вота.

Депутатът Мануил Манев заяви, че вотът на недоверие е изграден, на, „лъжа, глупост и омраза“:

"Вие с вашият вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте ги, че го правите заради тях! Нищо подобно, правите го заради вашата неосъществена лидерка. Глупаво е колеги, да искате да разрушите една държава, всичките институции на тази държава".

Колегата му Спас Гърневски от ГЕРБ заяви, че е предотвратен опит за метеж в България:

"Уличният пуч бе изведен най- големия провал на БСП в политиката с фелдфебел Румен Радев. Няма друго определение за държавник, застанал на страната на бегълци от правосъдието срещу българската прокуратура“, каза Гърневски.

От ВОЛЯ, които гласуваха "въздържал се", определиха ситуацията като мъдра реакция. Веселин Марешки каза:

"Ако истински искахте да търсите и да видите кои са опозиция и кои не, вие нямаше да искате безмислен вот на недоверие, а щяхте да поискате вот на доверие. Тогава правителството трябваше да събере 121 гласа, но днес и на това гласуване ясно се видя, че правителството има своето мнозинство, така че да им пожелаем успех".

"Нито един протестиращ не си позволи да издигне лозунг срещу нашата партия", каза още Марешки.

От БСП също репликираха. Депутатът Валери Жаблянов заяви, че тенденцията са предсрочни избори.

"И ако наистина искате да разберете мотивите за вота, а и мотивите на голяма част от протестиращите днес, то направете дълбок управленски, политически и социален анализ, защото след няколко месеца ще се озовете в навечерието на изборите".

Според социалния министър Деница Сачева правителството не трябва да подава оставка. На въпрос как комуникира с протестиращите пред парламента тя отговори

"Кабинетът трябва да остане, да довърши мандата си, в този си състав, и да се подготвим за редовни парламентарни избори. С онези хора сред протестиращите, които имат конкретни искания, конкретни идеи за бъдещето, които биха искали да видят и поставят такива искания, свързани с различни теми от нашето общо живеене, няма пречка да се проведе разговор и диалог! Но с тези, които просто искат оставки или просто искат метеж, които искат бунтове, не виждам какво бихме могли да преговаряме".


Това беше пети пореден вот на недоверие срещу правителството и втори на тема "борба с корупцията".  Обсъждането на мотивите беше в понеделник.

БСП внесе вота на 15 юли. Предишния ден премиерът и коалиционните му партньори обявиха, че правителството няма да подаде оставка.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени